HODITI I ZDRAV BITI

U svim istarskim gradovima organizira se pješačenje 22. travnja. U Puli će se šetati do Bunarine gdje je predviđen topli obrok

| Autor: Jasna ORLIĆ
Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI

Snimio Duško MARUŠIĆ ČIČI


Nakon tri godine pauze zbog poznatih razloga, opet će se održati manifestacija "Hoditi i zdrav biti" u koju će se uključiti svi istarski gradovi i mnoge općine, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare dr. Aleksandar Stojanović, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo koji je glavni organizator.

Kulminacija akcije bit će u subotu 22. travnja s početkom u 10 sati kada će se organizirano hodati u svim gradovima, a s brojnim aktivnostima u vrtićima i školama kreće se već u ponedjeljak. Cilj akcije je promocija zdravih stilova života i prevencija kardiovaskularnih i drugih bolesti.

"Zdravim stilom života može se prevenirati 75 posto dijabetesa i do 40 posto raznih oblika raka," naglasio je dr. Stojanović. Dr. Gordana Antić, županijska pročelnica za zdravstvo pozvala je građane da se uključe u ovu akciju. "Posvetimo sebi svaki dan pola sata i hodajmo, jer ćemo time puno učiniti za svoje srce," rekla je dr. Antić.

U Hrvatskoj je svako šesto dijete pretilo zbog previše slatkih pića, prehrane i nedovoljne fizičke aktivnosti, dodala je dr. Ivona Močinić, dogradonačelnica Pule, inače specijalistica neurolog pedijatar. Pozvala je sugrađane da se priključe u subotu 22. travnja u 10 sati na Verudi ispod "Doma Alfredo Štiglić" odakle se kreće na 6,5 kilometara dugu šetnju do Bunarine gdje je predviđen topli obrok.

Djeca u vrtićima i školama organizirano će pješačiti u svim istarskim gradovima i slušati predavanja o zdravoj prehrani tijekom tjedna. Subota je rezervirana za građane koji će prije pješačenja moći izmjeriti tlak i šećer u krvi, a nakon hodanja dobit će zdravi obrok.

U Umagu će se u subotu 22. travnja hodati 12 kilometara sa startom na igralištu kod OŠ Marije i Line. Samo u Bujama na pješačenje se kreće sat kasnije u 11 sati, jer će u 10.30 na igralište sletjeti helikopter iz Trsta u sklopu vježbe hitne pomoći te odvesti unesrećenog u izolsku bolnicu. Riječ je o vježbi projekta Interreg.

Snimila Gordana Čalić ŠverkoSnimila Gordana Čalić Šverko

Damir Kajin, gradonačelnik Buzeta najavio je hodanje od Sv. Ivana do Sv. Križa i Brda, ukupne dužine osam km. Izrazio je želju kada bi se više sugrađana okupljalo u sklopu mjesnih odbora i hodalo. Važnost prevencije podcrtao je podatkom da godišnje u Istri 700 ljudi strada od kardiovaskularnih bolesti.

Vodnjanci će iduću subotu krenuti od parka kažuna stazom dugom 6 kilometara, a završit će zdravom marendom. Diriana Delcaro Hrelja pozvala je sugrađene na druženje. U Poreču raznovrsne aktivnosti traju devet dana od 18. do 27. travnja i okupit će oko 2.500 sudionika. Na dan 22. travnja hodat će se od suda do Zelene lagune. Manja djeca će za svoje aktivnosti dobiti bojice i balone, a starija ruksake, najavila je Tihana Mikulčić, stručna suradnica u Gradu Poreču.

Jedino će se u Pazinu hodati 19. travnja u srijedu. Poslijepodnevno pješačenje starta u 16 sati, a hoda se prema Gortanovom brijegu gdje je predviđena okrjepa i sportske aktivnosti za obitelji. "Gremo skupa hoditi, jer u društvu je najbolje,"poručio je sugrađanima Dragan Družeta dogradonačelnik Pazina. Lijepu trasu imat će i Novigrađani koji će hodati od Kastanije (moto klub Pirates) kružnom stazom kroz vinograde i maslinike deset kilometara. U Dajli nas čeka okrjepa, najavila je Vesna Ferenac, direktorica Turističke zajednice Novigrada koji se kao i Vodnjan, ove godine prvi puta pridružuju akciji.

Dogradonačelnica Labina Federica Mohorović Čekada pozvala je Labinjane u šetnju gradom od Piacala, obnovljenog Šohta stazom dugom šest kilometara.

Rovinj će biti domaćin konferencije o zdravim životnim stilovima. Tako će u Multimedijalnom centru 20. travnja istarska Ironwoman, triatlonka Đurđica Orepić govoriti o svojim iskustvima. Njeno izlaganje naziva "Kako preskočiti mentalni zid komfor zone na rasporedu je u 9.15 sati. Uslijedit će niz predavanja o prehrani i vježbanju. Ovu nedjelju Rovinj organizira Popolanu, a u subotu 22. travnja hoda se prema rovinjskoj bolnici, najavio je gradonačelnik Marko Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter