Sedmi dani mednih delicija središnje Istre odvijat će se od 10. do 28. veljače u sedam ugostiteljskih objekata * Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija, med, kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela, kazala je direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti
Dani mednih delicija
"Sedmi dani mednih delicija središnje Istre, sada već tradicionalna manifestacija, koja se održava ususret Danima meda u Pazinu, odvijat će se od 10. do 28. veljače u sedam ugostiteljskih objekata na području naše turističke zajednice", kazala je direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti na konferenciji za novinare održanoj u konobi Dišpet u Zajcima ispod Pićna.
- Naši ugostitelji nudit će menije spravljene ili začinjene s pčelinjim proizvodima što je recept za vrlo uspješnu manifestaciju u razdoblju predsezone. Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija - med - kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji, dodala je Kantaruti.
Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti: Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin). Na meniju će biti medica, ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje, svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata i medena pita (20 eura); Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje) a na meniju će biti makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda, restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata, palačinke sa skutom, grožđicama i medom te 1dcl kuhanog vina (18 eura); Boljunska konoba (Boljun) s menijem: uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice, svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa uz prilog te semifredo od mandolata s preljevom od meda (20 eura).
Zatim je tu Konoba Dišpet (Zajci, Pićan), a na meniju su zapečeni mladi sir s medom i orasima, piletina s curryjem i šarenom rižom te palačinka sa skutom i medom (18.60 eura). Konoba-pizzera 2. peron (Cerovlje) nudi mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša, tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja (25 eura).
Na koncu slijede Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč), a nudit će aperitiv dobrodošlice, istarski pijat (istarski pršut, ombolo, kobasice, panceta, skuta s medom), svinjski medaljoni u umaku od meda s palentom te štrudlu od jabuke s medom i orasima (20 eura). Konoba Tinjanski vijulin (Tinjan) nudit će raviole sa sirom u umaku od kadulje, oraha, skute i meda, svinjsko carsko meso sous vide u marinadi od meda te broskva-krumpir te medenu lavu sa semifredom od skute (23 eura).
Različite su cijene jelovnika, a kreću se od 18 eura (135 kuna) do 25 eura (187 kuna). Ugostitelji sami odlučuju o cijeni.
U ime domaćina, Općine Pićan, sudionike konferencije, ali i vlasnike konoba koje su se uključile u manifestaciju pozdravio je pićanski općinski načelnik Dean Močinić, a isto je napravila predsjednica ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Pazin Svetlana Buljan naglasivši da ovu manifestaciju pohodi veliki broj posjetitelja.
- Ovo nam je treća godina u kojoj sudjelujemo. Veoma smo zadovoljni odazivom, pogotovo vikendom, kada se tuda kreće velik broj posjetitelja s područja Rijeke, ali i unutrašnjosti i zapadne Istre. Tako da se uvijek traži mjesto više. Zadržali smo isti meni kao i lani, jer su gosti bili vrlo zainteresirani za njega, kazao je vlasnik konobe Dišpet Elvis Zulijani.