Tradicionalna manifestacija

Sedmi Dani mednih delicija središnje Istre: U ponudi ravioli sa sirom i medom, svinjski kare u umaku od meda, makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda...

Sedmi dani mednih delicija središnje Istre odvijat će se od 10. do 28. veljače u sedam ugostiteljskih objekata * Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija, med, kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela, kazala je direktorica TZ središnje Istre Sanja Kantaruti

| Autor: Anđelo Dagostin
Dani mednih delicija

Dani mednih delicija


"Sedmi dani mednih delicija središnje Istre, sada već tradicionalna manifestacija, koja se održava ususret Danima meda u Pazinu, odvijat će se od 10. do 28. veljače u sedam ugostiteljskih objekata na području naše turističke zajednice", kazala je direktorica Turističke zajednice središnje Istre Sanja Kantaruti na konferenciji za novinare održanoj u konobi Dišpet u Zajcima ispod Pićna.

- Naši ugostitelji nudit će menije spravljene ili začinjene s pčelinjim proizvodima što je recept za vrlo uspješnu manifestaciju u razdoblju predsezone. Idealna je to prilika da namirnicu kojom inače osnažujemo imunitet u doba sezonskih virusa i bakterija - med - kušate u kombinaciji tradicionalnih istarskih jela koja za vas pripremaju naši ugostitelji, dodala je Kantaruti.

Dani mednih delicijaDani mednih delicija

Atraktivne menije, koji se sastoje od predjela, glavnog jela i deserta nudit će ugostiteljski objekti: Agroturizam Dušani (Dušani, Pazin). Na meniju će biti medica, ravioli sa sirom i medom u umaku od kadulje, svinjski kare u umaku od meda i pečeni krumpir, salata i medena pita (20 eura); Agroturizam Stara Štala (Borut, Cerovlje) a na meniju će biti makaruni u bijelom umaku s preljevom od meda, restani krumpir, pečeno svinjsko meso u umaku od meda i sezonska salata, palačinke sa skutom, grožđicama i medom te 1dcl kuhanog vina (18 eura); Boljunska konoba (Boljun) s menijem: uštipci s gorgonzolom i mascarponeom preliveni medom i suhe kobasice, svinjski file s umakom od meda i balzamičnog octa uz prilog te semifredo od mandolata s preljevom od meda (20 eura).

Zatim je tu Konoba Dišpet (Zajci, Pićan), a na meniju su zapečeni mladi sir s medom i orasima, piletina s curryjem i šarenom rižom te palačinka sa skutom i medom (18.60 eura). Konoba-pizzera 2. peron (Cerovlje) nudi mousse od domaće skute sa srebrnim medom na kremi od cuke sa štapićem lisnatog tijesta ili papreni njoki na žlicu s pjenom od sira u papru, urbanim sirom, orasima, grožđicama i rakijom od kuša, tagliata od ramsteka s krokante krumpirom u crnom vinu, savarin od griza sa suhim voćem u medu i ariom od maslinovog ulja (25 eura).

Na koncu slijede Tomažova konoba (Vošteni, Sveti Lovreč), a nudit će aperitiv dobrodošlice, istarski pijat (istarski pršut, ombolo, kobasice, panceta, skuta s medom), svinjski medaljoni u umaku od meda s palentom te štrudlu od jabuke s medom i orasima (20 eura). Konoba Tinjanski vijulin (Tinjan) nudit će raviole sa sirom u umaku od kadulje, oraha, skute i meda, svinjsko carsko meso sous vide u marinadi od meda te broskva-krumpir te medenu lavu sa semifredom od skute (23 eura).

Različite su cijene jelovnika, a kreću se od 18 eura (135 kuna) do 25 eura (187 kuna). Ugostitelji sami odlučuju o cijeni.

Dani mednih delicijaDani mednih delicija

Dani mednih delicijaDani mednih delicija

U ime domaćina, Općine Pićan, sudionike konferencije, ali i vlasnike konoba koje su se uključile u manifestaciju pozdravio je pićanski općinski načelnik Dean Močinić, a isto je napravila predsjednica ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Pazin Svetlana Buljan naglasivši da ovu manifestaciju pohodi veliki broj posjetitelja.

- Ovo nam je treća godina u kojoj sudjelujemo. Veoma smo zadovoljni odazivom, pogotovo vikendom, kada se tuda kreće velik broj posjetitelja s područja Rijeke, ali i unutrašnjosti i zapadne Istre. Tako da se uvijek traži mjesto više. Zadržali smo isti meni kao i lani, jer su gosti bili vrlo zainteresirani za njega, kazao je vlasnik konobe Dišpet Elvis Zulijani.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter