O PRODAJI STAROG IGRALIŠTA JADRAN

GAŠPARAC: Natječaj za prodaju nekretnina ne smije se raspisati bez odluke vijećnika! Gradonačelnik PERŠURIĆ ga demantira

Goran Gašparac (T. KOCIJANČIĆ)

Goran Gašparac (T. KOCIJANČIĆ)


Goran Gašparac, vijećnik SDP-a u porečkom Gradskom vijeću, prijavio je Grad Poreč Ministarstvu uprave zbog sumnje u nepravilnosti oko raspisivanja natječaja za prodaju starog nogometnog igrališta Jadran. Gašparac je medije o tome izvijestio na konferenciji za novinare održanoj u utorak, objasnivši da za prodaju te gradske nekretnine na k.č.br. 626/1 k.o. Poreč nadležna komisija za prodaju gradskih nekretnina nije za raspisivanje natječaja imala prethodnu odluku vijeća za prodaju, te da je zaključak o raspisivanju natječaja za prodaju koji je komisija usvojila, shodno tome, ništavan.

K tome, Grad još nije usvojio Plan prodaje gradskih nekretnina za 2018., jer je ta točka skinuta s dnevnog reda na prošloj sjednici vijeća. Gašparac je ustvrdio da bez tog plana gradska se imovina ne može uopće prodavati. Natječaj je ipak raspisan i trajao je od 11. lipnja do 11. srpnja, a na njega je pristigla samo jedna ponuda – od medulinske tvrtke J. M. koja je ponudila 30,1 milijun kuna. Gašparac je javno zatražio da se ovaj natječaj poništi, odnosno pozvao je gradonačelnika Lorisa Peršurića da tu, 13. točku dnevnog reda skine sa sjednice vijeća koja bi se trebala održati sutra, 16. kolovoza. Naime, da bi prodaja bila odobrena, potrebna je konačna suglasnost većine vijećnika.

SDP-ovac je podnesak ministru Lovri Kuščeviću poslao 11. srpnja, na zadnji dan natječaja, a do danas nije dobio nikakav konkretan odgovor. Naveo je da je zna da je ministarstvo od Grada zatražilo očitovanje o natječaju, ali još ga nisu dobili.

- Predsjednik vijeća i komisije za raspolaganje imovinom veće vrijednosti, Adriano Jakus, protivno zakonu i poslovniku o radu vijeća derogirao je ovlasti i nadležnosti Gradskog vijeća i samoinicijativno je i neovlašteno raspisao natječaj za prodaju nekretnina, a da za to nije imao potrebnu odluku vijećnika za pokretanje postupka prodaje. Stoga ovim putem pozivam gradonačelnika da zaštiti zakonitost postupka provođenja natječaja te da povuče s dnevnog reda 12. sjednice vijeća prijedlog odluke o prodaji zemljišta "Stari Jadran", rekao je Gašparac.

Dodao je da je iz zapisnika sa sjednice komisije za raspolaganje gradskom imovinom veće vrijednosti, održane 30. svibnja, vidljivo je da su članovi Alfredo Mendiković i Mirzet Hasanagić predložili da se u natječaj ugrade posebne klauzule u slučaju da se projekt izgradnje ne realizira u nekom roku, te eventualne kazne.

- Zanimljiv je odgovor odvjetnika Andreja Stanića iz odvjetničkog ureda, koji je Grad Poreč angažirao da bi za novac građana štitio njihove i interese Grada, a koji konstatira da je takve klauzule moguće ugraditi i navodi primjer poslovne zone Buići-Žbandaj. No, međutim, smatra da u tom smislu tekst natječaja treba izmijeniti na način da se ugrade ozbiljna sredstva osiguranja u svrhu zaštite Grada, što po njemu dovodi u pitanje atraktivnost natječaja. No, upravo suprotno - ugradnjom tih klauzula natječaj bi dobio na svojoj ozbiljnosti i poslovnoj vrijednosti, te bi se na njega javili isključivo ozbiljni investitori kojih sada nema, jer se takvi ne javljaju na natječaje koji su unaprijed dogovoreni, ustvrdio je pred medijima Gašparac.

Podsjetio je da je bez zaštitnih klauzula već prodano zemljište na Facinki kod Kauflanda, koje je godinama ruglo na ulazu u grad, a Grad je nemoćan i nema mehanizme da taj problem riješi. Slično je bilo i s prodajom atraktivnog zemljišta na Saladinki, naveo je nadalje SDP-ovac, koje također više od godinu dana stoji netaknuto. "Kruže glasine da ga vlasnik sada preprodaje po duplo većoj cijeni od one po kojoj ga je od Grada nedavno kupio - što znači da je Grad zemljište prodao kupcu špekulantu (a ne ozbiljnom investitoru), te da je na toj poslovnoj transakciji izgubio", misli Gašparac.

- Tvrtka J.M., koja je dala ponudu za kupnju "Starog Jadrana", prema javno dostupnim financijskim pokazateljima ne daje garanciju da je sposobna izgraditi predviđeni stambeno-poslovni projekt, jer nema za to kapitala. Bilanca joj je nula, a ima enormne obaveze veće od 96 milijuna kuna. Postavlja se logično pitanje odakle će to poduzeće dobiti 30 milijuna kuna za kupnju zemljišta, te još dodatnih minimalno 60-70 milijuna kuna za izgradnju planiranih zgrada, zapitao je Goran Gašparac. Zaključio je izrazivši bojazan da će se u centru Poreča izgubiti strateški najvrjednije zemljište, te da bi se mogla dogoditi neka nova Facinka (zapušteno ruglo op.a.).

Navode o nepravilnostima gradonačelnik Loris Peršurić je odbacio, kazavši da su, kao i do sada, sve napravili po zakonu. Kazao je da plan prodaje imovine nije potrebno napraviti prije raspisivanja natječaja, jer vijeće donosi proračun, gdje je već predviđena prodaja imovine u određenom iznosu.

-U proračunu je predviđena prodaja nekretnina u masi, a usvojili su ga vijećnici. Ako prelazi 0,5 posto proračuna, odnosno ako vrijednost prelazi 600 tisuća kuna, u svakom slučaju vijeće mora donijeti odluku o prodaji. To isto vijeće je osnovalo komisiju za prodaju gradskih nekretnina veće vrijednosti koja ima zadatak procijeniti koje se zemljište može prodati i za koliko novaca, a ovisno o procjeni. Nakon toga komisija daje prijedlog Gradu koji onda raspisuje natječaj. Ništa nije još riješeno dok vijeće ne donese konačnu odluku o prodaji. To je bit svega, a sve to piše u obrazloženju točke 13. dnevnog reda vijeća koje će se održati ovog tjedna, komentirao je Peršurić. Na upit je li ovaj natječaj unaprijed dogovoren kako bi se zemljište prodalo upravi tvrtki J. M., gradonačelnik je odgovorio da to nije istina. (Tanja KOCIJANČIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter