ZAGREB

UNICEF: Hrvatska s relativno visokim stopama dojenja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 30. Međunarodnog tjedna dojenja, Unicef je u srijedu istaknuo da je Hrvatska tradicionalno među zemljama s relativno visokim stopama dojenja gdje dvoje od troje djece u dobi rođenja do dva mjeseca isključivo dojeno, kao i 57,2 posto djece u dobi od trećeg do petog mjeseca.

"Dojenje ime neprocjenjivu važnost za zdravlje svakog djeteta, a posebno prijevremeno rođene djece i one čije je zdravlje narušeno. Upravo je stoga posebno važno u svakoj situaciji promovirati dojenje kao najbolji izbor te pružiti majkama potrebnu podršku i informacije o dugoročnim zdravstvenim dobrobitima koje dojenje donosi i djeci i majkama", rekla je predstojnica Ureda Unicef-a za Hrvatsku Regina M. Castillo. 

U Hrvatskoj sva rodilišta - prijatelji djece

Visokoj stopi dojenja doprinijela je predanost Hrvatske provedbi inicijative "Rodilišta prijatelji djece" jer su danas sva rodilišta u Hrvatskoj Rodilišta - prijatelj djece, stoji u priopćenju. Novi izazov, dodali su, predstavlja održivost programa, kao i razvijanje dodatnog programa Rodilište - prijatelj majki i djece i promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog liječenja nedonoščadi. 

Zaštita, promicanje i potpora dojenja je javno zdravstveni prioritet Hrvatske i dio je Nacionalne strategije razvoja zdravstva, a Ministarstvo zdravstva prepoznalo je važnost osnivanja Banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece za osiguravanje najvišeg standarda zdravstvene njege za prijevremeno rođene i teško bolesne bebe kojima nije dostupno majčino mlijeko.

Banka humanog mlijeka dala je poseban doprinos u osiguranju dostupnosti majčinog mlijeka navedenim skupinama djece u vrijeme potresa u Zagrebu, a ujedno je u vrijeme koronavirusa Ministarstvo zdravstva u suradnji s Unicefom dalo snažnu potporu dojenju.

Dojiti mogu i covid pozitivne majke

"Dojenje i prehrana majčinim mlijekom uvijek su najbolji način prehrane koji svakome djetetu osigurava zdravlje i brojne dobrobiti. Slijedom preporuka Svjetske zdravstvene organizacije, i majke koje su COVID-19 pozitivne mogu dojiti i hraniti dijete izdojenim majčinim mlijekom", rekla je nacionalna koordinatorica programa promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege Anita Pavičić Bošnjak. 

Održavanje standarda koji su dosad ostvareni u hrvatskim rodilištima, predanost sustavnom praćenju podataka i kontinuirana podrška majkama koje doje, a posebno u prvih šest mjeseci djetetova života ključni su za održavanje i podizanje stope dojenja, ističe Unicef.

Tako je Unicef u suradnji s Ministarstvom zdravstva u posljednjih godinu dana osigurao opremu za 18 rodilišta i dvije jedinice intenzivne neonatologije, dostavno vozilo za Banku humanog mlijeka te podržava održavanje trudničkih e-tečajeva u suradnji s udrugom RODA.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter