VARAŽDIN

U Varaždinu u subotu i "Hod za život" i "Subota za slobodu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Nakon što je najavljeno da će Varaždin ove godine prvi put biti jedan od gradova u kojem će se održati "Hod za život, obitelj i Hrvatsku", Udruga mladih V.U.K. objavila je kako organizira povorku pod nazivom "Subotom za slobodu".

Obje povorke održat će se u subotu, 7. svibnja, a sudionici će se okupiti u 10,30 sati na varaždinskom Starom gradu.

"Varaždin je uvijek bio uključiv, tolerantan i slobodan grad, grad u kojem inicijative koje pokušavaju nešto zabraniti nisu dobrodošle", rekla je u srijedu za Hinu članica Udruge mladih V.U.K. i koordinatorica skupa "Subotom za slobodu" Mateja Medlobi.

Tom inicijativom, dodala je, žele poslati poruku da je Varaždin grad u kojem ne postoje manje vrijedni, drugotni ili neslobodni građani.

"To su vrijednosti koje mi želimo zastupati, braniti i njegovati. Uvijek i usprkos svim nastojanjima da se to promijeni, ovo je prva 'Subota za slobodu', ali spremni smo i svaku drugu subotu braniti svoja prava”, rekla je Medlobi i pozvala sugrađanke i sugrađanke da im se pridruže i pošalju poruku kako ljudska prava nisu predmet pregovora i rasprave.

"Hod za život" traži "zakonsku i svaku drugu zaštitu svakog čovjeka od rođenja do prirodne smrti".

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj rekao je za Hinu kako nema problema ni s jednom inicijativom "dokle god je sve mirno".

"Ja na 'Hodu za život' neću sudjelovati, ali sam se rukovodio onom Voltaireovom – 'iako se ne slažem s vama ni u jednome što ste rekli, do smrti ću braniti vaše pravo da to izreknete'. Ako oni žele mirno hodati po gradu Varaždinu i iskazivati svoje stavove, dozvoljeno im je”, poručio je Bosilj i dodao kako neće sudjelovati ni u jednoj povorci.

Inicijativu mladih podupro je SDP Varaždinske županije, koji je pozvao Varaždinke i Varaždince da se pridruže "Suboti za slobodu".

"Pravo na izbor, na slobodu i donošenje odluka o vlastitom tijelu su vrijednosti oko kojih za nas nema pregovora i važno je da se to jasno i nedvojbeno poruči", stoji u njihovu priopćenju.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter