reakcija

NAKON SUDSKE ZABRANE O OBJAVLJIVANJU TEKSTOVA O RAVNATELJICI Tomašević smjenjuje Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u četvrtak da će smijeniti Upravno vijeće Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i pokrenuti nadzor u toj ustanovi, nakon sudske zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike Gordani Buljan Flander.

Tomašević je istaknuo da kao gradonačelnik nema izravne ovlasti za smjenu Buljan Flander, nego može smijeniti Upravno vijeće Poliklinike. 

"Gradonačelnik ne smjenjuje niti imenuje ravnatelje. Prvi korak je smjena Upravnog vijeća, kako bi novi članovi Upravnog vijeća razmotrili cijelu situaciju, svu dokumentaciju i na kraju donijeli odluku i o ravnateljici", poručio je.

Na pitanje očekuje li ostavku Buljan Flander prije nego što Upravno vijeće donese odluku odgovorio je kako ne želi sada ulaziti u takve spekulacije. Kaže kako se kratko čuo s Buljan Flander, ali budući da ona nije u Zagrebu o sadržaju tog razgovora zasad neće informirati javnost.

Razlog za smjenu Upravnog vijeća Poliklinike je odluka zagrebačkog Općinskog građanskog suda kojom je sudac Andrija Krivak zabranio portalu H-alter da objavljuje tekstove o Gordani Buljan Flander, nakon što je objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom "Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?", u kojima problematizira rad Buljan Flander, odnosno Poliklinike.

Zbog tih tekstova Buljan Flander i Poliklinika su tužili H-alter. 

Hrvatsko novinarsko društva i Sindikat novinara Hrvatske ocijenili su da je sudska zabrana pokušaj cenzure i ušutkavanja medija, a zabranu su osudili i brojni akteri na političkoj i medijskoj sceni, među kojima i premijer Andrej Plenković i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Kržinek. 

Tomašević je poručio da se on i gradska vlast protive da gradske ustanove, uredi i poduzeća traže zabranu kritičkog izvještavanja i pisanja o svom radu. Ocijenio je kako je to presedan, to se nikada nije dogodilo, niti zna da je bilo takvih presuda. 

Apsolutno se protivimo zabrani izvještavanja o nekoj instituciji

Protivimo se ovakvoj praksi. Smijenit ćemo u najkraćem mogućem roku članove Upravnog vijeća Poliklinike koji predstavljaju Grad Zagreb, te u najkraćem mogućem roku imenovati nove, najavio je.

"Ako se pređu granice na razinu osobnih kleveta, za to postoje privatne tužbe. Međutim, kada se koristi Ovršni zakon i traži privremena mjera, odnosno sudska zabrana da se uopće izvještava o nekoj instituciji, tome se apsolutno protivimo", poručio je dodavši kako je to i poruka svim gradskim ustanovama i poduzećima, ako bi im tako nešto palo na pamet.

Tomašević je izvijestio da je Grad prije nekoliko dana zatražio od Gradskog kontrolnog ureda internu kontrolu poslovanja Poliklinike da se vidi ima li ikakvih nepravilnosti.

Pozvao je Ministarstvo zdravstva da pokrene stručni zdravstveni nazor nad radom Poliklinike. Smatra kako bi bilo dobro da se provede međunarodna stručna evaluacija modela rada i metode Poliklinike, jer očito postoje prijepori unutar stručne zajednice o toj metodi.  

Na pitanje jesu li Gradu stigle pritužbe na rad Poliklinike odgovorio je kako gradske institucije stalno dobivaju pritužbe na rad različitih gradskih ustanova i poduzeća, uobičajeno je da se to provjerava. 

Kaže kako nije imao nikakvih saznanja o tom sudskom postupku, a da je imao sigurno se s tim ne bi složio.  

Tomašević je rekao da se danas čuo s ministrom socijalne politike Josipom Aladrovićem, a vjeruje da će se uskoro sastati i s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, kako bi se otklonile bilo kakve sumnje, što je u interesu daljnjeg rada Poliklinike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter