ZAGREB

SUMSI o problemima u zapošljavanju i samozapošljavanju mladih s invaliditetom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI na online okruglom stolu u utorak su upozorili da su neadekvatno obrazovanje, nedostatna praksa i predrasude okoline najveći izazovi s kojima se susreću osobe s invaliditetom prilikom zapošljavanja.

"S druge strane, poslodavci se susreću s velikom količinom administrativnih zahtjeva kroz koje se teško probijaju ako žele zaposliti osobe s invaliditetom", istaknuli su iz SUMSI-ja.

Predsjednik Saveza SUMSI Denis Marijon rekao je da kroz trogodišnji program "Zajedno kroz izazove" žele ostvariti veću zaposlenost i samozaposlenost osoba s invaliditetom na realno i konkurentno tržište rada, te bolju sliku u ostvarenju integracije i inkluzije osoba s invaliditetom, s naglaskom na ostvarenje radnih mjesta.

"S obzirom na to da su suvremeni načini rada i novi globalni servisi sve više prisutni na našim prostorima, a svojim obimom posla i načinom djelovanja pružaju realne mogućnosti za zapošljavanje osoba s invaliditetom, u cilju nam je fokusirati se i na taj segment poslovnog sektora“, istaknuo je.

U sklopu provedbe prve godine programa održan je niz radionica za osobe s invaliditetom i za poslodavce koji već zapošljavaju osobe s invaliditetom kako bi podijelili iskustva, kao i one poslodavce koji će u budućnosti tek zaposliti osobe s invaliditetom. 

„Na radionicama je do sada sudjelovalo više od 60 osoba s invaliditetom i poslodavaca i svakim danom bilježimo sve veći interes. To pokazuje da smo s programom pogodili točno ono što tržištu treba kako bismo ostvarili veću integraciju osoba s invaliditetom na tržište rada“, istaknula je izvoditeljica programa Albina Žnidar.

Partneri na programu "Zajedno kroz izazove" su zagrebački Centar za socijalnu skrb i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Program financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Na okruglom stolu su sudjelovali predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, poslodavci i osobe s invaliditetom. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter