SPLIT

Split: DES proslavio 70 godina postojanja i uspješnog rada

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ustanova za zapošljavanje, rad i profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, splitski DES, u kojem je zaposleno 222 radnika od kojih 53 posto osoba s invaliditetom, u četvrtak je svečano obilježio 70 godina uspješnog rada.

"Svaka osoba ima pravo na zapošljavanje, ima pravo pripadati kolektivu, a mi kao društvo trebamo osmišljavati aktivnosti i načine kako će svi članovi našeg društva biti jednako prihvaćeni i imati jednake mogućnosti, jer zapošljavanje ne znači samo egzistenciju već i potpunu socijalnu integraciju u društvu", rekla je ravnateljica Edita Maretić Dimlić na svečanosti u splitskom HNK.

Naglasila je da su na otvorenom tržištu rada, da su uspjeli u sinergiji s osobama s invaliditetom te tako u ovoj godini nakon dužeg razdoblja bilježe, kaže, pozitivan poslovni rezultat.

Pomoćnica ministra rada Marija Knežević Kajari je istaknula kako je Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom u posljednje tri godine izdvojio ukupno 216 milijuna kuna za zapošljavanje i prilagodbu radnog mjesta. Rekla je da DES ima impozantnu brojku zaposlenih osoba s invaliditetom te da je očit trud i rad te ustanove.

"DES osim što se bavi proizvodnjom ima još jednu važnu ulogu, a to je pučka kuhinja koju imaju za socijalno najpotrebitije. Ima u svom sastavu i djelovanju apsolutno sve pa i za poticanje zapošljavanja osoba s invaliditetom. To nije mali broj pogotovo ako se sjetimo da su počeli s 20 radnika, a danas ih imaju 222", kazala je Knežević Kajari.

Ravnateljica Zavoda  za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc je podsjetila kako ta državna ustanova kroz financijske potpore osigurava poslodavcima koji zapošljavaju osobe s invaliditetom stalni dotok financijskih sredstava. Kazala je kako je DES-u tijekom godina isplaćeno 80 milijuna kuna i smatra da su ta sredstva sigurno doprinjela da ta tvrtka postane i ostane konkurentna na tržištu.

"Treba reći i kako jedan dio sredstava DES ostvaruje i putem svoje proizvodnje i radom svojih djelatnika. Tamo ne samo što se bave proizvodnjom nego se bave i profesionalnom rehabilitacijom, sudjeluju s nama u raznim projektima i doista su važan partner u ovoj regiji te naš ključni partner kada je riječ o zapošljavanju osoba s invaliditetom", ustvrdila je Benc.

Benc: 11.500 zaposlenih osoba s invaliditetom na području cijele države

U očevidniku zaposlenih osoba s invaliditetom trenutno, kaže, ima oko 11.500 zaposlenih osoba s invaliditetom na području cijele države. Od kada je uvedena kvotna obveza zapošljavanja osoba s invaliditetom taj trend zapošljavanja kontinuirano je u laganom porastu. Objasnila je i da poslodavci mogu svoju obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ispuniti zapošljavanjem osobe s invaliditetom, mogu koristiti zamjensku kvotu što znači da oni koji ne zapošljavaju osobe s invaliditetom kupuju proizvode primjerice od DES- a, a treća je mogućnost da plaćaju naknadu za ne zapošljavanje osobe s invaliditetom.

"Upravo primjer DES-a nam pokazuje kako osobe s teškim oblicima invaliditeta mogu biti korisni članovi društvene zajednice", kazao je zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Dario Jurišić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter