ZAGREB

SDP poziva ministricu Vučković da ne bude grobar hrvatske poljoprivrede

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Saborski zastupnici SDP-a Domagoj Hajduković i Martina Grman Kizivat upozorili su u četvrtak da bi uskoro moglo doći do gašenja mnogih mikro, malih i srednjih proizvođača mlijeka, a ministricu poljoprivrede Mariju Vučković pozvali su da ne bude grobar hrvatske poljoprivrede.

"Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je početkom rujna saborskom Odboru za poljoprivredu rekla da je vizija hrvatske poljoprivrede proizvoditi veću količinu visokokvalitetne hrane po konkurentnim cijenama, održivo upravljati prirodnim resursima i doprinijeti poboljšanju kvalitete života i povećanju zaposlenosti u ruralnim područjima. Trebala bi objasniti kako je to povećana zaposlenost u Virovitici, gdje je prošli tjedan s radom prestala šećerana, a 60-ak radnika ostalo bez posla, da ne spominjemo poljoprivrednike proizvođače šećerne repe", rekao je Hajduković na konferenciji za novinare.

Dok se prošli tjedan ugasila najmlađa i najmodernija šećerana, tjedni pred nama mogli bi biti vrijeme gašenja mnogih mikro, malih i srednjih proizvođača mlijeka. Poljoprivredna politika EU-a usmjerena je na mikro, male i srednje poljoprivrednike i poduzetnike dok ih naša politika satire vozeći u obrnutom smjeru, ustvrdio je.

"Apeliramo na ministricu Vučković - spašavajte što se spasiti da. Loše politike dolaze na naplatu, a vi već planirate nove, poput Zakona o sjemenu. Nemojte ostati zapamćena kao grobar hrvatske poljoprivrede", poručio je Hajduković.

Martina Grman Kizivat upozorila je kako je malim isporučiteljima mlijeka, kooperantima Zdenke mliječni proizvodi d.o.o. koji isporučuju do 4000 litara mlijeka dnevno, u siječnju ukinuta ili smanjena tvornička premija.

Veliki udar na mljekare

"Premija je u potpunosti ukinuta za više od 250 isporučitelja, a nova tvornička premija je u rasponu od 0,05 do 0, 25 lipa. Lani je iznosila od 40 do 75 lipa. Veliki je to udar na mljekare, a istovremeno u Hrvatskoj nemamo dovoljno mlijeka", kazala je Grman Kizivat.

Od 2015. do 2020. u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji broj isporučitelja mlijeka smanjen je za više od pola, a u Virovitičko-podravskoj taj je broj smanjen za oko 60 posto.

Podaci iz Jedinstvenog registra domaćih životinja za 2015. godinu pokazuju da je na području Hrvatske bilo 9948 isporučitelja mlijeka, a isporučene količine mlijeka iznosile su 513 milijuna litara, da bi taj broj u 2020. pao na 4750 isporučitelja mlijeka, a količina mlijeka na 434 milijuna litara.

"Zanima nas što je Ministarstvo poduzelo i na koji način planira pomoći poljoprivrednicima, koji se od 1. veljače moraju prilagoditi novom sustavu fiskalizacije mljekomata i jajomata? Zašto ih se stavlja u sustav fiskalizacije ako je prioritet EU-a da im se olakša poslovanje i smanje troškovi kako bi uopće opstali", pitala je Grman Kizivat.

Kada je riječ o lokalnim izborima, Hajduković je najavio da će vrlo brzo biti poznati SDP-ovi kandidati u Osijeku, Splitu i Zagrebu. Na upit ima li ambicije biti kandidatom za gradonačelnika Osijeka odgovorio je da je "vojnik stranke" pa će poštovati svaku stranačku odluku.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter