ZAGREB

Predstavljena Hrvatska liga za hipertenziju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska liga za hipertenziju predstavljena je u petak kao krovna organizacija borbe protiv povišenog krvnog tlaka, odnosno arterijske hipertenzije koja je glavni čimbenik kardiovaskularnih i cerebralnih bolesti u Hrvatskoj. 

“Smisao lige je trajna edukacija, snažno djelovanje te omogućavanje pozitivnih promjena”, rekao je akademik Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju na konferenciji za novinare.

Istaknuo je da liga okuplja stručne udruge koje se bave kroničnim bolestima povezanima s hipertenzijom, ali i udruge pacijenata. Smisao njenog djelovanja jest borba protiv hipertenzije, koja se naziva i 'ubojica broj 1', odnosno 'tihi ubojica'.

Jelaković je istaknuo da je prevalencija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj vrlo velika, a prema zadnjih rezultatima istraživanja Epidemiologija arterijske hipertenzije u Hrvatskoj 2 (EH-UH 2), pokazalo se da visoki krvni tlak ima 37 posto populacije.  

“Porast prevalencije objašnjava se porastom pretilosti. U Hrvatskoj, manje od 30 posto populacije ima normalnu tjelesnu masu. I dalje prekomjerno unosimo kuhinjsku sol, a taj je unos i dalje dvostruko veći od preporučenog. Tu su i čimbenici poput nedovoljne tjelesne aktivnosti, nedovoljne konzumacije voća, povrća i ribe te pušenje”, rekao je Jelaković.

Akademik Damir Miličić istaknuo je kako se, unatoč visokoj pojavnosti, hipertenzija može kontrolirati kada se na vrijeme dijagnosticira i ispravno liječi ta naglasio kako je kod svakog pojedinog bolesnika potrebno individualno odrediti njegov rizik. Upozorio je i da se "čimbenici međusobno ne zbrajaju, već multipliciraju".

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je važnost zdravog življenja, dodavši da se čak i u okolnostima epidemije koronavirusa, nakon koje stručnjaci očekuju epidemiju kroničnih bolesti, mora razmišljati o zdravom načinu života i prevenciji. 

U epidemiji koronavirusa, dodao je, hipertenzija pokazala kao jedan od komorbiditeta kod zaraze. 

Aktivnosti Hrvatske lige za hipertenziju usmjerene su na stručnu i opću javnost, a među važnijima je kampanja pod nazivom "Lov na Tihog ubojicu" koja obuhvaća poboljšanje prevencije podizanjem svijesti, provođenjem javno-zdravstvenih akcija i organiziranjem edukacije opće populacije i bolesnika. 

Edukativna kampanja već je održana na hrvatskih otocima, a uskoro će timovi s članovima Hrvatskog društva za hipertenziju doći i u Petrinju i okolna mjesta budući da ondje nakon potresa još nije uspostavljena redovita javnozdravstvena skrb jer nemaju dom zdravlja. 

Na konferenciji za medije predstavljene su i aktivnosti u borbi protiv pretilosti te akcija "Svaki dan novi dan".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter