RIJEKA

Otvoreno novo reciklažno dvorište u Rijeci

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novo riječko reciklažno dvorište vrijednosti 1,1 milijun kuna otvoreno je u utorak u Ulici Jože Vlahovića, a građani će od sljedećeg ponedjeljka tamo moći odlagati otpad u spremnike bez naknade. 

 Ovo reciklažno dvorište služit će poticanju odvajanja i prikupljanja glomaznog, električnog i elektroničkog otpada, otpadnih guma, metalnog, drvenog i plastičnog otpada, kao i otpadnog papira, kartona, plastične, višeslojne, metalne i staklene ambalaže te posebnih kategorija otpada, poput akumulatora, baterija, lijekova, jestivih i motornih ulja. Time se ujedno sprečava i nepropisno odlaganje otpada kao i stvaranje komunalnog nereda, navedeno je.

 Trenutno su na području grada Rijeke u funkciji reciklažna dvorišta u Mihačevoj dragi, na Pehlinu te dva mobilna reciklažna dvorišta koja se postavljaju prema rasporedu na području Mjesnih odbora u Rijeci. Otvaranjem ovog trećeg, Grad Rijeka je zadovoljio kriterije odredbe o potrebnom broju reciklažnih dvorišta u odnosu na broj stanovnika.

 Projekt je financiran s 781 tisuću kuna bespovratno iz europskih fondova putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je 85 posto ukupno potrebnog iznosa.

 Gradonačelnik Vojko Obersnel je ustvrdio da je Rijeka jedan je od najvećih korisnika bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odnosno Kohezijskog fonda EU.

"Prije nekoliko godina bilo je puno upita zašto kupujemo zemljište na području bivše tvornice Torpedo. Sad se vidi da se kupnja isplatila, jer se osim ovog dvorišta na tom području uređuje novi poduzetnički inkubator za kojeg je također dobiveno 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava", rekao je.

 Zamjenica direktora Fonda za zaštitu okoliša Alenka Košiša Čičin-Šain kazala je kako Rijeka ima kvalitetan sustav primarnog odvajanja otpada,  te da Fond i Grad Rijeka izuzetno dobro surađuju na brojnim projektima zaštite okoliša i energetske obnove.

Rijeka je prvi grad u kojem će se graditi sortirnica za koju su odobrena bespovratna sredstva u visini 30 milijuna kuna, rekla je Košiša Čičin-Šain.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter