ZAGREB

Objavljen hrvatski prijevod socijalne enciklike pape Franje "Fratelli tutti!"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Novu encikliku pape Franje "Fratelli tutti. Enciklika o bratstvu i socijalnom prijateljstvu." nadahnutu riječima sv. Franje: "Svi, braćo, gledajmo dobrog pastira, koji podnese muku križa da spasi ovce svoje", objavila je Kršćanska sadašnjost (KS).

Enciklika govori o "otvorenom" i  "zatvorenom" svijetu, o globalizaciji i pandemiji, o otvorenim i o zatvorenim društvima, o izbjeglicama i ljudskim pravima, o općoj namjeni dobara i privatnom vlasništvu, o populizmu i liberalizmu, o političkoj ljubavi na djelu i socijalnom dijalogu koji vodi novoj kulturi, o ljubavi prema vlastitu narodu, o opraštanju i zaboravu.

Prof. Stjepan Baloban ocijenio je kako papa Franjo svojim specifičnim rječnikom i stilom, koji je istodobno poticajan i usmjerujući, obrađuje brojna pitanja i probleme beskompromisno upozoravajući na uzroke nepravdi, skrivene namjere i obmane kojima se nastoji prikriti stvarnost nepravdi u svijetu u kojemu živimo. 

Papa poziva kršćane, katolike, pripadnike različitih religija i sve ljude dobre volje da u današnjem svijetu i društveno-političkim prilikama kao braća i sestre zajednički porade na sveopćem bratstvu i socijalnom prijateljstvu kako bi se to nepravedno stanje počelo popravljati.

Papa Franjo ističe kako mu je velika želja da se u ovom vremenu prepozna dostojanstvo svakog čovjeka i u svima iznova oživi sveopću težnju za bratstvom.

Ovu socijalnu encikliku papa nudi "kao svoj skromni doprinos daljnjem promišljanju u nadi da ćemo se, suočeni s današnjim pokušajima eliminiranja ili ignoriranja drugih, pokazati sposobnima odgovoriti novim snom o bratstvu i socijalnom prijateljstvu koje neće ostati samo na riječima", dodaje se u priopćenju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter