svaki novčić je bitan

NAGLO POVEĆANJE TROŠKOVA ŽIVOTA? Primijenite ovih nekoliko savjeta i uštedite na vrijeme

| Autor: Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Kaufland
Ilustracija (Foto: Kaufland)

Ilustracija (Foto: Kaufland)


Gospodarska se situacija svakodnevno mijenja, a s njom i životne navike potrošača. Mnogi se sve više okreću od kupovine potrepština u susjedstvu, prepoznajući kvalitetu koja im se u Hrvatskoj nudi po pristupačnijim cijenama nego što su naviknuli plaćati u inozemstvu. Veliki postotak građana stekao je naviku kupovine u susjednim zemljama poput Italije ili Slovenije, no, globalnim porastom cijena naftnih derivata, mnogi zaključuju da se takvo što više ne isplati. Uz to, približava se i turistička sezona koja rezultira dužim čekanjima na graničnim prijelazima, što dovodi do toga da više vremena i novca utroše na obavljanje takve prekogranične kupovine.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kojima možete uspostaviti ravnotežu troškova života:

- Prilikom odlaska u kupovinu unaprijed pripremite jelovnik za doručak, ručak, večeru i užinu te kupujte sezonske namirnice. Važno je birati sezonske proizvode posebice lokalnih proizvođača jer to znači da će imati i povoljniju cijenu od primjerice jagoda za Božić.

- Gasite svjetla u prostorijama u kojima ne boravite. Ostavljanjem svijetla u prostoriji u kojoj se ne boravi bespotrebno trošimo električnu energiju. Dodatnu uštedu na režijama postići ćete zamjenom svih klasičnih žarulja sa štedljivim žaruljama. Žarulje sa žarnom niti troše 98% energije na toplinu, što vam i nije nužno, a znatno povećava režije na kraju mjeseca.

- Vožnju automobilom zamijenite vožnjom biciklom ili ako su bliže rute u pitanju, do lokacije odlučite doći pješice. Osim što su globalno porasle cijene naftnih derivata, ne zanemarite ni činjenicu koliko automobili doprinose zagađenosti zraka. Dodana vrijednost vožnje biciklom ili hodanja jest i tjelesna aktivnost kojom postižemo pozitivne učinke za naše zdravlje.

- Prodajte stvari koje vam ne trebaju. Sigurno ste u fazi proljetnog čišćenja kućanstva pa ste tako pronašli nekolicinu stvari koje vam više ne trebaju, a i dalje ih čuvate. Razmislite o tome da stvari koje više ne koristite prodate i novac stavite u štednju. Postoji nekoliko internetskih portala specijaliziranih za takvu prodaju ili se jednostavno oglasite na vlastitim društvenim mrežama.

Ne zaboravite, svaki novčić koji uštedite je kao da ste ga ponovno zaradili.

Vašoj uštedi pridonijet će i pametan izbor mjesta kupnje, praćenje aktualnih akcija i dobro planiranje. Osim toga, nije potrebno trošiti dodatno vrijeme i novac za gorivo za put u stranu zemlju kada sve što vam treba, povoljno možete pronaći i u Hrvatskoj, primjerice u Kauflandu u Istri.

Donosimo usporedbu cijena namirnica u susjednim zemljama*:

zhdt

*cijene na dan 5.4.2022.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter