VLADA DRASTIČNO POVEĆALA BROJ RADNIH DOZVOLA ZA STRANCE

Hrvatska će uvesti 15 tisuća kuhara, konobara i čistačica za potrebe TURISTIČKOG SEKTORA

Arhiva

Arhiva


Cilj je najprije maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere. Kad se to iscrpi, posegnut će za stranim radnicima, smatra ministar turizma Gari Cappelli. Prvi sajmovi poslova u više hrvatskih gradova održat će se 18. siječnja

Veći broj dozvola za zapošljavanje stranaca, što je Vlada izglasala na jučerašnjoj sjednici, ocijenjeno je dobrom viješću u turističkim, hotelijerskim i ugostiteljskim tvrtkama širom zemlje. Turističke tvrtke okupljene u Hrvatskoj udruzi turizma ekspresno su pozdravile odluku Vlade da se godišnja kvota dozvola za zapošljavanje stranaca u 2019. godini poveća na brojku od 15.000 dozvola za turizam i ugostiteljstvo.

Povećanje broja stranih radnika dopušteno je i u drugim sektorima, pa će se tijekom naredne godine izdati ukupno 65.100 radnih dozvola stranim radnicima, od čega je 15.000 dozvola za produženje već izdano. Najviše dozvola predviđeno je za graditeljstvo, turizam, ugostiteljstvo i promet.

Zamke u administracija

U Hrvatskoj udruzi turizma smatraju da će Vladina odluka pomoći rješavanju problema nedostatka radnika i kvalitetnoj pripremi iduće sezone, ali i upozoravaju da je sada ključno smanjiti administrativne zapreke korištenju dozvola, jer je to ključno za realizaciju povećanih kvota.

Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić pozdravio je povećanje broja dozvola za strane radnike u turizmu. Posebno je naglasio da je to učinjeno znatno ranije nego prošle godine.

- To turističkom sektoru omogućava pravovremenu pripremu za nadolazeću sezonu koju će obilježiti borba za svakog gosta, rekao je Veljko Ostojić.

U krovnoj udruzi turističkog sektora smatraju da je preduvjet dugoročnog rješavanja problema nedostatka radne snage u turizmu zajednički pristup donositelja odluka i cijelog sektora. Takav sveobuhvatan pristup važan je jer je jedino dugoročno rješenje toga problema osiguravanje rasta plaća u turizmu, za što je nužno poboljšanje ukupnog poslovnog okvira.

Ministar turizma Gari Cappelli izjavio je uoči sjednice Vlade da će se broj dozvola uvećavati "po potrebama koje imamo".

- Mislim da bi trebalo doći negdje na 15.000, od toga nekih 30 do 40 posto sezonskih radnika, ostalo će vjerojatno biti stalno, najavio je Cappelli koji je najavio i niz akcija u Osijeku, Splitu i drugim gradovima kojima je cilj aktiviranje domaće radne snage. Prvi sajmovi poslova u hrvatskim gradovima, prema riječima ministra turizma, održati će se 18. siječnja.

- Cilj je najprije maksimalno iskoristiti domaću radnu snagu, prekvalifikacije i druge mjere. Kad se to iscrpi, posegnut će za stranim radnicima, smatra Cappelli.

Povećanje broja dozvola za strane radnike upitna je vijest za Sindikat turizma i usluga Hrvatske, čiji je predsjednik Eduard Andrić ovih dana dao dosta izjava medijima u kojima donekle osporava Vladinu politiku uvoza radne snage.

- Nedavno smo održali sastanke sa svim relevantnim udruženjima u turizmu i Ministarstvom turizma. Iako sam službeno uvijek bio protiv povećanja kvota za uvoz stranih radnika jer su oni uvijek skuplji od domaćih, ovaj put sam rekao neka kvote slobodno budu i 50 tisuća stranih radnika, izjavio je Andrić te pojasnio: - Postavlja se pitanje tko bi uopće došao raditi u Hrvatsku, gdje su plaće, uz sve ostale beneficije, upola manje nego u drugim zemljama. Lani smo imali situaciju u kojoj se stvarao animozitet između domaćih i stranih radnika, jer su poslodavci strancima nudili pokrivanje troškova puta, smještaja, hrane, a i uz plaće koje su bile identične kao domaćim radnicima. Nudili su im i dodatne bonuse, stimulacije i ugovore, samo da ih zadrže.

U Sindikatu turizma i usluga usporedili su prilike u Hrvatskoj i Austriji koje se odnose na uvoz radne snage.

- Unatoč svim tim povoljnijim uvjetima bit će ih teško privući da rade u Hrvatskoj. Austrija traži 30 tisuća radnika u turizmu, nudi 1.700 eura plaću, sve spomenute beneficije, slobodne dane, 13. plaću. U Hrvatskoj je prosječna plaća konobara između četiri i šest tisuća kuna, a tijekom sezone na crno radnici dobivaju oko sedam tisuća. Hotelijeri pričaju o uvozu radnika iz Ukrajine i Filipina, no s tim pristupom nećemo dospjeti do cilja kojeg smo si zacrtali u Strategiji razvoja turizma do 2030. godine, a to je kvalitetni, a ne masovni turizam. Samo autohtono stvara preduvjete za kvalitetu i konkurentnost, izjavio je Andrić u medijima.

U spomenutom sindikatu naglašavaju da bi se već u siječnju trebali održati pregovori o nacionalnom kolektivnom ugovoru u ugostiteljstvu na osnovu kojeg bi trebalo doći do značajnijeg povećanja plaća u turizmu i ugostiteljstvu.

Doskočiti deficitu

Značajnim povećanjem broja radnih dozvola za 2019. godinu Ministarstvo rada pokušava izbjeći problem koji su imali ove godine na početku turističke, ali i građevinske sezone. Za 2018. godinu bila je izdano 31 tisuća dozvola, da bi se pred ljeto kvota povećala na 35.500 dozvola. Za turizam je prošle godine bilo planirano 4.660 dozvola za strance, a na kraju ih je podijeljeno 7.660. Taj je broj za iduću porastao na čak 15 tisuća dozvola.

Među zanimanjima u turizmu koja su deficitarna su kuhari i konobari, animatori i maseri, te pomoćna radna snaga poput čistačica i spremačica. (Dubravko GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter