ZAGREB

Grčić (SDP): Radi se o korekcijama u poreznom sustavu, a ne poreznoj reformi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zastupnik Branko Grčić (SDP) u utorak je poreznu reformu nazvao korekcijama u poreznom sustavu, a Božo Petrov (Most) rekao je kako je očekivao hrabrije reformske poteze.

Ta porezna reforma uopće nije reforma, radi se o nekakvim korekcijama u poreznom sustavu, ocijenio je Grčić raspravljajući o paketu od devet zakona iz četvrtog kruga porezne reforme kojima Vlada predviđa porezno rasterećenje od 2, 4 milijarde kuna.

Pohvalivši se poreznim rasterećenjima, ministar financija Zdravko Marić rekao je da se na 7 milijuna kuna godišnjeg prihoda diže prag za primjenu više stope poreza na dobit, rasterećuje se rad mladih do 30 godina u porezu na dohodak, a snižena stopa PDV-a od 13 posto širi se na jela i slastice i izvan ugostiteljskih objekata.

Petrov: Nedovoljno! 

Kad se podvuče crta pod četiri kruga porezne reforme, može se reći 'nedovoljno', kazao je Božo Petrov (Most NL) koji je očekivao hrabrije, snažnije poteze. Ispada da smo sve reformirali, a iduće će godine građanima i tvrtkama na ime poreza biti naplaćeno pet milijardi kuna, tvrdi zastupnik. 

Oporba dvoji da će porezno rasterećenje mladih, rezultirati zaustavljanjem njihova iseljavanja. Najviše onih koje iseljavaju je u dobi od 30 do 55 godina, a oni nisu obuhvaćeni poreznim izmjenama, kaže Boris Lalovac (SDP) referirajući se na prijedlog po kojem će mladi do 25 godina biti potpuno  oslobođeni, a oni od 26 do 30 godina plaćat će 50 posto poreza na dohodak. 

Puna su nam usta mladih, Vlada je donijela političku odluku da ide s ovom mjerom, neka kolege koje to kritiziraju ponude drugi prijedlog, odgovara Ivan Šuker (HDZ) koji za Vladine prijedloge  ima samo riječi pohvale. U poreznim promjenama vidi se konzistentnost, građani su dobili veću masu dohotka, kao i gospodarstvenici kojima je život pojednostavljen, kaže.

Vlaović: PDV na poljoprivredu na 5 posto

Referirajući se na podatak da četiri kruga porezne reforme donose ukupno porezno rasterećenje od 9 milijardi kuna, HSS-ov Davor Vlaović prstom upire i u podatak da je Hrvatska među četiri članice EU s najvećim poreznim pristiskom. 

Zauzima se i da se PDV na poljoprivredne i prehrambene proizvode smanji na 5 posto, jer nam je, upozorava, pala proizvodnja mlijeka, svinjetine, a uvoz nam raste.  

Zastupnici pozdravljaju što će se snižena stopa PDV-a od 13 posto primjenjivati i za pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan ugostiteljskih objekata, no Grčić Vladi spočitava da je stvorila okvir da vino izbaci iz toga. 

Pojam hrana preveli ste u pojam jelo, vino je hrana, ali nije jelo i tako ste stvorili  okvir da ga izbacite iz sustava smanjena PDV-a s 25 na 13 posto, spočitnuo je Vladi. 

Mrak-Taritaš: Nešto se događa u vladajućoj koaliciji

I Anka Mrak Taritaš (Glas) apostrofira podatak da je Hrvatska među četiri članice EU s najvećim poreznim pritiskom, a primjećuje i da se "nešto događa u vladajućoj koaliciji", s obzirom da tog trenutka ni jednog njihova zastupnika nije bilo u sabornici. "Ne znamo kakva je drama u pitanju, za HDZ znamo da je problem u WhatsApp grupi", rekla je zastupnica nakon što je poimenično pobrojala malobrojne nazočne zastupnike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter