SISAK

Građevinari Sisačko-moslavačke županije nezadovoljni jer su zapostavljeni

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predstavnici 20-ak građevinskih tvrtaka i obrta iz Sisačko-moslavačke županije okupili su se u ispred Doma obrtnika u Sisku kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog odluka jedinica lokalne samouprave da za rušenje i odvoz teško oštećenih objekata angažiraju poduzetnike iz drugih krajeva Hrvatske.

Naime, država je  jedinicama lokalne samouprave, na temelju Zakona o javnoj nabavi, prepustila postupak odabira izvođača radova, za što je osigurala interventna financijska sredstva, no unatoč ponudama domaćih građevinara, koji raspolažu sa stotinjak teških strojeva za rušenje, posao najčešće dobivaju drugi izvođači. Na ponude domaćih tvrtaka čak nema ni odgovora, a iznimke su gradovi Glina i Hrvatska Kostajnica te općina Lekenik, koji su izrazili spremnost za suradnju.  

Građevinare je na skupu podupro i potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, koji je istaknuo kako 430 građevinara u Sisačko-moslavačkoj županiji traži svoje mjesto pod suncem pa je pozvao općine i gradove da prihvate ponude domaćih građevinara.

Angažiranjem domaćih izvođača, napomenuo je predsjednik Područne obrtničke komore Adolf Cvanciger, ostvarila bi se dvostruka korist, riješio bi se problem zapošljavanja ljudi i neiskorištene mehanizacije, a ujedno bi se kroz radove pridonijelo normalizaciji života. 

Predsjednica Udruženja obrtnika Siska Ivanka Čačić i predsjednik Udruženja obrtnika Petrinje Stjepan Panežić upozorili su kako upravo u gradovima koji su najviše stradali, Sisku i Petrinji, domaći građevinari ne mogu dobiti posao. Iako su raspoloženi za posao i nude svoje usluge, pomak nije ostvaren pa veliki dio građevinara živi od socijalnih potpora.

U akciji za preuzimanje poslova zajedno su nastupili građevinski obrtnici te predstavnici društava s ograničenom odgovornosti i jednostavnih društava s ograničenom odgovornosti.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter