ISTRA U SABORU

DODATNI TROŠKOVI SABORSKIH ZASTUPNIKA: Najštedljiviji Miletić, najviše potrošio i govorio Hrelja

Saborski zastupnici imaju pravo na stanarinu i putne troškove (Goran Mehkek / CROPIX)

Saborski zastupnici imaju pravo na stanarinu i putne troškove (Goran Mehkek / CROPIX)


IDS-ovi zastupnici nalaze se u prosjeku troškova većine zastupnika. Demetlika je potrošio 50.996 kuna, a Sponza 53.773 kunu. HDZ-ov zastupnik Anton Kliman imao je 53.604 kuna troškova, dok je Peđa Grbin iz SDP-a napravio ceh od 48.657 kune

Hrvatski sabor objavio je iznos troškova koje su, pored redovne plaće koja iznosi oko četiri prosječne plaće u državi, imali zastupnici u prvoj polovici ove godine. Zastupnici iz Istarske županije znatno se razlikuju po potrošnji – predsjednik IDS-a potrošio je dodatnih nula kuna, dok je HSU-ov Silvano Hrelja imao najviše izdvojenih troškova.

Preostali IDS-ovi zastupnici Tulio Demetlika i Giovanni Sponza nalaze se „u prosjeku” troškova većine zastupnika. Demetlika je potrošio 50.996 kuna, a Sponza 53.773 kunu. HDZ-ov zastupnik Anton Kliman imao je 53.604 kuna troškova, dok je Peđa Grbin iz SDP-a napravio „ceh” od 48.657 kune.

Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske nacionalne manjine imao je 35.092 kune dodatnih troškova. Silvano Hrelja predsjednik i jedini saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika najviše je potrošio kad se gledaju istarski sabornici - 61.884 kuna.

Većina dodatnih troškova zastupnika potrošena je na stanarinu u Zagrebu, te na putovanja u inozemstvo. Saborski zastupnici ukupno su ove godine potrošili pet milijuna i 101 tisuću kunu, uz redovnu plaću. Rekorderi po troškovima bili su SDP-ov zastupnik Domagoj Hajduković (89.913 kuna) i HDZ-ov Ante Bačić (89.488 kuna) koji su i članovi saborskih odbora za inozemnu politiku. Domagoj Hajdukovii imao je troškove zrakoplova iznose veće od 15.000 kuna te hotela 17.000 kuna, dok je Bačiću prvoj polovici godine za zrakoplov potrošio oko 17.000 kuna te za hotel oko 6000 kuna.

Saborska služba za informiranje objavila je i statistiku rada u kojoj se vidi aktivnost svakog zastupnika u trenutačnom devetom saborskom sazivu. Među IDS-ovim zastupnicima, najviše rasprava, izlaganja u ime kluba zastupnika i replika ima Tulio Demetlika koji je 135 puta izlagao na Markovu trgu. Zastupnik Giovanni Sponza ima 107 javljanja u Saboru, dok je Boris Miletić riječ uzeo 45 puta.

SDP-ov Peđa Grbin u raspravama je sudjelovao 326 puta, dok je HDZ-ov zastupnik Anton Kliman govorio i replicirao 60 puta.

Od zastupnika iz Istre najviše je govorio Silvano Hrelja, 338 puta, dok je najmanje govorio Furio Radin. 40 puta, ali u statistiku nisu uvrštena vođenja sjednica koje obavlja kao potpredsjednik Hrvatskog sabora.

Zastupnička pitanja Vladi postavljali su, u usmenom i pismenom obliku, svi istarski zastupnici. Najviše pitanje je postavio Peđa Grbin – tri usmena, na aktualnim prijepodnevima, dvadeset pisanih, te još tri u suradnji s kolegama iz SDP-a.

Boris Miletić postavio je u ime IDS-a šest usmenih i osam pisanih upita Vladi, dok su Giovanni Sponza i Tulio Demetlika poslali pet, odnosno tri upita. Jedno usmeno zastupničko pitanje uputio je HDZ-ov Anton Kliman, dok je Furio Radin imao dva pitanja za izvršnu vlast. HSU-ov Silvano Hrelja postavio je osam usmenih i sedam pisanih upita premijeru i ministrima. (D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter