oš savski gaj

Gradski ured za obrazovanje: Za rješenje potrebna stručna opservacija i dokumentacija koju mogu dostaviti samo roditelji

| Autor: Hina
(Snimio Matija Habljak/Pixsell)

(Snimio Matija Habljak/Pixsell)


Preduvjet za novo rješenje o primjerenom obliku obrazovanja dječaka problematičnog ponašanja je opservacija stručne službe škole i dokumentacija koju mogu dostaviti jedino roditelji, izvijestili su iz zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje na zahtjev Ministarstva obrazovanja.

Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih ranije su zatražili od Grada Zagreba da preispita postojeće rješenje za dječaka problematičnog ponašanja zbog kojega roditelji odbijaju djecu pustiti na nastavu, a ministar Radovan Fuchs poručio je da je za pronalaženje rješenja problema potrebna suradnja roditelja.

Po tom, starom rješenju određeno je da učenik pohađa redoviti program uz individualizirane postupke u redovitom razrednom odjelu. Roditelji učenika i dalje odbijaju slati djecu na nastavu nakon što se u školu nenajavljeno vratio devetogodišnji učenik problematičnog ponašanja, koji je ondje došao iz druge škole.

"Preduvjet za donošenje novog rješenja jest opservacija stručne službe škole te zdravstvena i druga dokumentacija koju školi, odnosno stručnom povjerenstvu mogu dostaviti jedino roditelji", pojasnili su iz nadležnog Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade.

Pritom su istaknuli da ni škola niti Gradski ured "nemaju mehanizam kojim roditelje mogu prisiliti na dostavu potrebne dokumentacije već se, u slučaju poteškoća s pribavljanjem dokumentacije, traži intervencija Zavoda za socijalni rad, a Zavod, po potrebi, može podnijeti zahtjev nadležnom sudu".

"Gradski ured i škola razmotrit će svu raspoloživu dokumentaciju i opservacije stručne službe škole, te, ako je potrebno predložiti izmjenu oblika školovanja", istaknuli su.

Naglasili su i da je Gradski za obrazovanje "u stalnoj komunikaciji" s ministarstvom i drugim tijelima te je proveo sve aktivnosti dogovorene na sastanku u Uredu pravobraniteljice prije desetak dana.

Resorno ministarstvo upoznato je, kažu, sa svakim poduzetim korakom Gradskog ureda za obrazovanje, i to od samog početka ovog slučaja te dosad nije imalo nikakve primjedbe na postupanja Ureda, štoviše, u medijskim istupima, a posljednjim jučer kasno navečer, potvrdilo da je Ured proveo sve u skladu s ovlastima.

Isto se, dodali su, odnosi i na postojeće rješenje o primjerenom obliku obrazovanja spomenutog učenika koje je, podsjetili su, u drugom stupnju potvrdilo samo ministarstvo, nakon uložene žalbe roditelja.

"Spomenuto je rješenje doneseno temeljem prijedloga stručnog povjerenstva škole, a sukladno zdravstvenoj i drugoj dokumentaciji koju su prethodnoj školi dostavili roditelji", podsjetili su iz Gradsko ureda za obrazovanje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter