horvatska domovina

Oko 300 djece sudjelovalo u stvaranju milenijske fotografije povodom 190. godišnjice teksta himne

| Autor: Hina
(Screenshot @sime.strikoman Instagram)

(Screenshot @sime.strikoman Instagram)


Kod spomenika hrvatskoj himni "Lijepa naša domovino" u Značajnom krajobrazu Zelenjak, na ulazu u općinu Kumrovec, u utorak je snimljena milenijska fotografija s oko 300 djece u povodu obilježavanja 190 godina teksta hrvatske himne.

U snimanju su sudjelovala djeca iz OŠ Antuna Mihanovića Klanjec i PŠ Lučelnica, OŠ Josipa Broza Kumrovec te OŠ Lijepa naša Tuhelj.

Kako je tom prilikom rekao krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, u tom je ambijentu Antun Mihanović napisao stihove "Horvatske domovine" koja je postala temelj današnje himne, a milenijska fotografija uvod je u 190. godišnjicu obilježavanja himne, čije će se središnje obilježavanje održati iduće godine.

Što se tiče samog obilježavanja, Kolar je kazao kako postoji nekoliko prijedloga i ideja koje se još uvijek razrađuju.

"Imamo zamisao da svi zborovi s područja Krapinsko-zagorske županije pod dirigentskom palicom svih dirigenata otpjevaju ovdje u ovom prostoru 'Lijepu našu', mislim da bi to, uz snimanje spota, bio fenomenalan osjećaj i iskazivanje domoljublja", istaknuo je Kolar.

Ima više varijacija na temu, no sigurno je da će dio proslave biti u Zelenjaku, a dio u Spomen-parku znamenitih Klanjčana u Klanjcu, gdje se i nalazi grob Antuna Mihanovića, no detalji će biti poznati u siječnju.

Fotografiju je snimio akademski filmski snimatelj i umjetnički fotograf Šime Strikoman, koji je ujedno autor brenda "milenijska fotografija". Riječ je o 923. milenijskoj fotografiji u gotovo 25 godina, koliko projekt traje.

"Zajedno s djecom napravili smo srce s kockama – srce kao 'volim Zagorje, volim Hrvatsku', a kocke predstavljaju hrvatsku državu", kazao je Strikoman.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter