Premijer RH

Plenković: "Zekanović se trebao ispričati, a lijeva oporba je licemjerna"

| Autor: Hina
(Snimio Josip Mikacic / Pixsell)

(Snimio Josip Mikacic / Pixsell)


Premijer Andrej Plenković ocijenio je da se zastupnik Hrvoje Zekanović trebao ispričati zbog izjave upućene Daliji Orešković, no smatra da je i u tom slučaju na djelu licemjerje ljevice jer je "skočila na Zekanovića", a nije reagirala na ranije izjave predsjednika Republike.

"Mislim da je Zekanović pretjerao i da se trebao ispričati. Međutim… Sad dolazimo do velikog međutim", rekao je Plenković u izjavi novinarima u utorak u Petrinji.

Zekanovićevć je u emisiji Hrvatskoga radija na temu slanja hrvatskih vojnika u misiju NSATU rekao da je "sada vizualizirao kolegicu (Daliju) Orešković kako leži u krevetu, pokrivena hrvatskom zastavom s jastukom na kockice".

Plenković je potom, namjerno ne navodeći imena žena, podsjetio da je predsjednik Republike Zoran Milanović nazvao Orešković narikačom, kao i zastupnicu Marijanu Puljak, te da je uglednu novinarku nazivao kreštalicom, a "jednu uglednu profesoricu i bivšu predsjednicu jedne od najviših institucija u Hrvatskoj nazvao priležnicom".

"I sada mi se našla ekipica koja će za njega pogaziti međunarodni položaj Hrvatske da bi skočila na Zekanovića, a mudro odšutiše narikanje, kreštanje i priležništvo. Dakle, licemjerje s kojim ljevica na cijelom političkom prostoru Hrvatske ide za dvostrukim standardima nema kraja", ocijenio je premijer.

Točka na dvostruke standarde, točna na licemjerje, poručio je.

"Zekanović je pogriješio, slažem se, pretjerao. Nije to trebao reći. Ali, što Orešković izgovara o njemu, o nama, o Vladi, o HDZ-u, saborskim zastupnicima.- pa što nju ne prozovu za odgovornost", dodao je Plenković.

On je za zastupnicu Orešković pritom rekao da je "netko tko je glumatao u hrvatskom političkom prostoru da je neovisna osoba na čelu neovisne institucije koja se zove Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa".

"S ovoliko žući, mržnje, agresije, laži, difamacija, primitivizma s kojim ona nastupa – pa ta ne da nije nikad smjela biti predsjednica Povjerenstva, ta nije smjela kročiti u bilo što što se zove neovisna institucija", ustvrdio je.

Orešković je, dodao je, sramota i "postoji samo zato što su je ovi iz SDP-a, jer su nikakvi, uzeli za ruku i stavili na listu da skupe nešto malo glasova ljudi koji iz meni potpuno nepoznatih razloga daju njoj povjerenje na izborima".

Lijepit ćemo im etikete proruskog stajališta

Na primjedbu novinara da je Orešković danas tijekom saborske rasprave o misiji NATO-a za sigurnosnu i obučnu potporu Ukrajini (NSATU) rekla da će Sabor prilikom glasanja o toj točci svijetu pokazati što misli o premijeru, Plenković je ponovio stav da se tim glasovanjem bira između Istoka i Zapada.

Pritom je apostrofirao i predsjednika Milanovića koji je odbio dati prethodnu suglasnost za misiju NSATU te je sada za donošenje odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u njoj potrebna dvotrećinska većina u Saboru.

"Neće ona pokazati svijetu, ona će pokazati hrvatskoj javnosti - da spada u krug saborskih zastupnika koji su u stanju izmaknuti zapadnu poziciju Hrvatske, NATO i EU poziciju Hrvatske za odlazak na istok. To je ono što će oni pokazati", prokomentirao je Plenković referirajući se na protivljenje oporbe odlasku hrvatskih vojnika u misiju NSATU.

Neće oni meni ništa naštetiti, dodao je te poručio: "Dapače, oni će mi pomoći. Lijepit ćemo im etikete proruskog stajališta dok su živi. I neće se moći od toga oprati."

"Hrvatski političko-medijski prostor prepun je dvostrukih standarda i licemjerja, a ovo što Milanović radi je da budemo vrlo jasni ideološki - ili si na Zapadu ili si na Istoku. Mi hoćemo na Zapad, on nas vuče na Istok", ustvrdio je premijer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter