Loše stanje na tržištu rada

Hrvati sve više odlaze trbuhom za kruhom: Stručnjak objašnjava zašto je ugostiteljstvo postalo nepoželjna grana

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)

Ilustracija (Snimio Luka Jeličić)


U Pregledu dana na N1 je gostovao predsjednik Udruženja ugostitelja grada Zagreba Franz Letica koji je s novinarom Ilijom Radićem razgovarao o stanju na tržištu rada.

Vlada je predstavila novi Zakon o strancima, za koji Letica smatra da nudi više fleksibilnosti nego dosadašnji: “Za nas je jedino opterećenje medijalna plaća koju ćemo morati uplatiti kao garanciju za radnika, što je s jedne strane korektno. Dobra je stvar što će ljudi koji već rade ovdje moći dovesti obitelji ako žele. To je stvar na kojoj moramo raditi kako bismo integrirali te ljude u naše društvo”, prenosi N1.

Nije iznenađen što Hrvati ne žele raditi u ugostiteljstvu, već to tumači kao posljedicu pristupanja Schengenu: “Svi su otišli raditi u Europu jer misle da je tamo bolje. Ista stvar se dogodila Sloveniji kada se otvorio Schengen. To je normalna stvar.”

“Plaće su dosta otišle gore, a očekujemo i da Vlada bude malo fleksibilnija i smanji davanja na plaće kako bismo i mi imali prostora dati veće plaće svojim radnicima”, dodao je.

Premda su u recentnim poreznim izmjenama najavljene mjere za smanjenje opterećenja na plaćama, postavlja se pitanje rade li se dovoljne promjene.

“Nova porezna izmjena nije dovoljna. U Bavarskoj, koja je najskuplja, na neto plaću od 2000 eura, moja davanja su 600 eura. U Hrvatskoj su na 2000 eura davanja 1250 eura. To je duplo više i taj dio nije normalan. Trebali bismo prepisati zakon od Njemačke”, objasnio je Letica.

Letica pozdravlja i novinu u Zakonu koja zahtijeva da stranci moraju dokazati obrazovanje i iskustvo za određeni posao.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter