eskalacija 

Fuchs pozvao na prekid bojkota nastave i povratak djece u školu. Roditelji najavili mirni prosvjed ispred škole

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Ministar obrazovanja Radovan Fuchs zajamčio je normalno odvijanje nastave te apelirao na roditelje da vrate djecu u školu u kojoj je u utorak ponovo započeo bojkot jer se 9-godišnjak problematičnog ponašanja, zbog kojeg se u prošloj školi ispisao cijeli razred, vratio u novu školu.

"Ja ih molim da se vrate natrag u školu jer nema razloga za bojkot. Garantiramo normalno odvijanje nastavnog procesa", izjavio je novinarima resorni ministar, nakon što više od tisuću zagrebačkih učenika ni u matičnoj ni u područnoj školi danas nije na nastavi jer je, kako su za medije rekli roditelji, prekršen ranije postignut dogovor.

"Trebamo vidjeti je li se nastavni proces narušio zato što je taj učenik nešto radio unatoč tome što mu dvije osobe asistiraju. To moramo vidjeti, ne možemo pretpostavljati", izjavio je Fuchs novinarima u Petrinji.

Izrazio je žaljenje što je ravnatelj škole u koju je "prepisan" dječak podnio ostavku te ga je pozvao da još jednom razmisli o svojoj odluci.

"Nije rješenje maknuti se i otići. Rješenje je da se stvar riješi. Ja ga molim da još jednom razmisli i da ne daje ostavku. Nadam se da će promisliti, da je to bio nekakav njegov ishitreni potez. Mislim da su i on, ali i svi djelatnici škole ti koji trebaju maksimalno raditi ka normalizaciji i smirivanju ove situacije", poručio je Fuchs.

Ne zna, kaže, što još kao ministar može učiniti, a što je u nadležnosti Ministarstva, da se situacija smiri, jer su dana sva jamstva, a u druge segmente ne može ulaziti.

Na pitanje je li devetogodišnjak u ovoj novoj školi u kojoj je već jednom zbog njegova dolaska uslijedio bojkot nastave, uzrokovao bilo kakve probleme, ministar je uzvratio da, koliko on zna, nije.

"Škola je funkcionirala svega dva dana. U tom trenutku ugroza prema drugoj djeci nije postojala. Ne mogu sad staviti ruku na srce i točno reći je li taj učenik nešto verbalno dobacio ili nije. Ne znam, ali učenik je bio dva dana u školi, nakon toga više nije bio u školi. Poslije toga su se rješavale stvari i sada je trebao biti uveden u razred i trebao je krenuti taj proces odvijanja redovite nastave", rekao je Fuchs. 

Fuchs se referirao i na tvrdnje roditelja kako im je na sastanku tijekom prošlog bojkota nastave obećano da se taj učenik neće vratiti do Nove godine.

"Ne znam za nikakva obećanja. A spominjanje kraja godine, ne znam odakle to. To im Ministarstvo nije obećalo. To je nešto na što se referiraju u sastanku kod pravobraniteljice, ali koliko sam upoznat, to ni tamo nije bilo rečeno. Ali možete pitati nju", ustvrdio je ministar Fuchs napominjući kako je, što se tiče dogovora, ministarstvo ispoštovalo 'sve u roku od 24 sata'.

Pravobraniteljica: O vremenu kada će se dječak vratiti nije bilo govora

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević demantirala je pak u izjavi novinarima kako je na sastanku bilo obećano da učenika neće biti možda kroz cijelo prvo polugodište na nastavi.

"O vremenu kada će se i hoće li se dječak vratiti u školu o tome uopće na sastanku nije bilo govora. Sa zabrinutošću pratim i još uvijek vjerujem i nadam se da će se naći razumno rješenje, da će ravnoteža biti uspostavljena i da će se normalizirati nastavni proces u školi", poručila je pravobraniteljica.

Novinarima je izjavu dao i ministar obitelji i socijalne politike Marin Piletić rekavši kako će se učiniti sve potrebno u korist djeteta, a radi njegove kvalitetne integracije.

"Prema Obiteljskom zakonu sva postupanja Zavoda za socijalni rad nisu za javnost, štiti se integritet i identitet tog djeteta te se postupa po mjerama koje su stručnjaci usuglasili. Dječakove smo roditelje upoznali što je sljedeći korak", rekao je kratko Piletić napominjući kako pojedinosti ne može iznositi jer se radi o malodobnom djetetu. 

Roditelji pak najavljuju za danas u 18 sati mirni prosvjed ispred škole.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter