prmeijer 

Plenković: Neutemeljeni navodi o odgodi obveznog vojnog roka

| Autor: Hina
(Snimio Ivo Čagalj / Pixsell)

(Snimio Ivo Čagalj / Pixsell)


Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je kao neutemeljene odbacio navode da će doći do odgode uvođenja obveznog vojnog roka, a poručio je i kako nema razloga za "žurnom sjednicom" Vijeća za obranu na tu temu, što je u dopisu koji mu je poslao, predložio predsjednik RH Zoran Milanović.

"Riječ je o jednom zlokobnom kršitelju Ustava, koji je dok sam bio u Americi iskoristio prigodu u jednom intervju i ponovno proicirao na mene osobno sve što on je. Dakle, osoba koja je promašila mandat koji je dobila od birača prije skoro pet godina. S bilancom rezultata koji je ravan nuli", prokomentirao je najprije predsjednik Vlade Plenković predsjednika Milanovića u izjavi novinarima u Splitu upitan za komentar Milanovićevog dopisa.

Premijer je također ocijenio da Milanović nije dao nikakav doprinos ni gospodarstvu, ni socijalnoj situaciji, ni razvoju Hrvatske, niti međunarodnoj politici Hrvatske, "dapače imali smo štetu zbog njegovih proruskih stajališta na međunarodnoj razini".

A kad je riječ o Hrvatskoj vojsci, dodao je Plenković, sve što je dobro za HV napravila je naša Vlada, naglasivši, među inim, da je proračun Ministarstva obrane narastao u mandatu njegove Vlade s oko 550 milijuna eura na 1,3 milijardu eura. 

Vlada RH shvaća okolnosti sigurnosnih ugroza i aktivnosti oko temeljnog vojnog osposobljavanja idu svojim tijekom, dodao je premijer.

"Nema tu nikakve potrebe za bilo kakve žurne sjednice, Ministarstvo i Glavni stožer OS RH rade na prijedlogu, koordiniraju ga i s MUP-om zbog segmenta civilne zaštite i drugih aktivnosti. Kad sve to bude spremno, tada će mu se taj prijedlog poslati da ga razmotri", rekao je premijer Plenković.

Dodao je, temeljem onoga što mu je rekao ministar obrane Ivan Anušić, kako je predsjednik Milanović "u potpunosti informiram s onim što se radi". "Taj program ne rade neki ljudi izvan sustava Hrvatske vojske, nego rade hrvatski vojnici i stručnjaci", napomenuo je.

Milanović je u dopisu naveo kako je "neprimjereno i neozbiljno" i to što je kao vrhovni zapovjednik OSRH iz medija doznao da Vlada namjerava odgoditi uvođenje obveznog vojnog roka.

"Uopće ne znam odakle ta tema o odgodi", prokomentirao je Plenković te dodao kako "zlokobni kršitelj Ustava" reagira na neke medijske članke za koje ne vidi utemeljenja. "Kad Vlada bude spremna ići će u zakonski prijedlog koji će Sabor usvojiti, ideja je da to sve bude u funkciji od početka iduće godine", rekao je premijer Plenković.

Cilj nam je da prosječna mirovina bude između 750 i 800 eura

U Zagrebu sutra Blok umirovljenici zajedno (BUZ) organizira prosvjed "Protiv siromaštva" s glavnim zahtjevom Vladi da ispuni obećanje i da prosječna mirovina bude 60 posto prosječne plaće, a upitan za komentar prosvjeda, premijer je istaknuo Vladine aktivnosti u korist umirovljenika.

Dodao je kako oni koji (na izborima) nisu ušli u Sabor nastoje poboljšati svoju vidljivost u javnosti.

Plenković je naveo da će sutra sudjelovati na potpisivanju Sporazuma o osnivanju Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, te istaknuo da je prosječna mirovna, koja sada iznosi 620 eura, "za 60 posto veća" nego što je bila kad je postao premijer.

Dodao je tome i devet paketa potpore umirovljenicima, vrijednih oko 700 milijuna eura, kao i zamrznute cijene plina i struje te smanjeni PDV na sve bitne proizvode koje oni koriste.

Vlada je posebno osjetljiva na segment najranjivijih skupina te na provođenje načela solidarnosti u svim našim politikama kroz redistribucijsku snagu proračuna, naglasio je Plenković.

Dodao je kako im je "ambicija da prosječna sveukupna mirovina bude između 750 i 800 eura na kraju mandata Vlade".

"Naš koalicijski partner je i Hrvatska stranka umirovljenika (HSU), koja je izabrana na stranačkoj listi kao i HDZ, i ta tema je itekako u našem fokusu, a ovi koji nisu izabrani u Sabor nastoje malo učiniti na svojoj vidljivosti", zaključio je temu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter