resorni ministar 

Anušić: Milanović imao sve informacije o temeljnom vojnom osposobljavanju. Nema nikakvih problema 

| Autor: Hina
(Snimio Josip Mikačić / Pixsell)

(Snimio Josip Mikačić / Pixsell)


Ministar obrane Ivan Anušić poručio je u ponedjeljak kako je predsjednik Republike Zoran Milanović imao sve informacije Ministarstva obrane o temeljnom vojnom osposobljavanju i od samog je početka bio informiran.

"Treba li se sastati Vijeće za obranu pitanje je za predsjednika i za premijera, koji će u jednom trenutku dogovoriti taj sastanak te riješiti dileme koje su na dnevnom redu. Ključno je za reći da je predsjednik imao sve informacije MORH-a o temeljnom vojnom osposobljavanju. Od samog početka je bio informiran", rekao je Anušić za Dnevnik Nove TV upitan treba li se sastati Vijeće.

Resorni ministar tvrdi i kako 'nema nikakvih problema'. "Komunicirali smo direktno i komunicirat ćemo i dalje direktno. Pitanje je interesa Oružanih snaga, a ne mog i njegova odnosa", poručio je.

Predsjednik Milanović, naime, uputio je u petak premijeru Andreju Plenkoviću dopis kojim mu predlaže 'hitno sazivanje sjednice Vijeća za obranu' gdje bi se razmotrilo uvođenje obveznog vojnog roka. U poduljem pismu, među ostalim je ocijenio 'neprimjerenim i neozbiljnim' to što je kao kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH iz medija doznao da Vlada namjerava odgoditi uvođenje obveznog vojnog roka.

"Sve informacije koje imam ja ima i on. Provedbu temeljne vojne obuke ili osposobljavanje provode Oružane snage, general-pukovnik Tihomir Kundid, koji je svakodnevno u koordinaciji s predsjednikom države. Njegov kabinet je svakodnevno u komunikaciji s mojim kabinetom i predsjednik je sa svime što se događa na vrijeme upoznat", napomenuo je ministar.

Anušić je najavio da 1. siječnja 2024. godine počinje temeljna vojna obuka.

"Zakon se mora mijenjati i on je gotov. Predsjednik ima sve informacije, a hoće li on na to afirmativno gledati – to je pitanje za njega, a ne za mene. On je nekoliko puta neformalnim kanalima poručio da od toga nema ništa i da to neće podržati. Sada vidimo da polako mijenja mišljenje. On apsolutno sve zna i sve će znati, ali izmjene koje su preduvjet vraćanju vojnog roka donosi Sabor", napomenuo je.

Dodao je i kako ne želi mijenjati ovlasti predsjednika. "Puno puta se komuniciralo mijenjanje Ustava, ali nismo mi amateri i znamo kako funkcioniraju stvari. Ja govorim o izmjenama Zakona o Oružanim snagama i Zakona o obrani, o reguliranju i redefiniranju odnos ovlasti i odnosa ministra obrane i predsjednika", rekao je ministar.

Predsjednik Milanović, kaže resorni ministar, to vidi kao udar na sebe jer mu se više ne bi dozvolilo da zloupotrebljava svoju poziciju.

Školu sam napustio kako bih branio Hrvatsku

Anušić se osvrnuo i na Milanovićeve optužbe da je izašao iz svoje komfor zone u Antunovcu te da nema škole i nije vidio svijeta. "Polako ponestaje diplomatskog rječnika kojim bismo mogli razgovarati. Ja sam iz moje komfor zone prvi puta izašao 1991., a on to nije učinio do danas. Tada sam Antunovac branio s 42 branitelja i civila koja su ostavila život u toj obrani", kazao je.

Dodao je kako je školu napustio da bi branio Hrvatsku i da bi Milanović mogao završiti svoje škole i 'biti predsjednik iste te države, koju nije branio'.

Kazao je i kako je netočna Milanovićeva tvrdnja da su zajedno ogovarali HDZ-ove ministre. "On i ja nikada nismo razgovarali neformalno. Manipulira i to mu nije prvi put", rekao je.

"I dalje mislim da moramo surađivati. Ne u interesu nekakvog druženja ili prijateljstva jer prijatelji od početka nismo bili, a ja sam rekao da neću biti nikakav alat nekoga tko bi pokušao destabilizirati stranku, Vladu. Zoran Milanović je predsjednik Hrvatske i moje iskustvo u ovih devet mjeseci je katastrofalno. Puno više smo mogli napraviti i možemo činiti, ali ja nisam tip – što je on možda zamislio – da ću se povući, uplašiti i početi raditi onako kako on svira", poručio mu je Anušić.


Podijeli: Facebook Twiter