restrikcije

Zastupnici suglasni: Zabraniti kladomate u kafićima i reklamiranje na društvenim mrežama

| Autor: Hina
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Uvođenje restrikcija u područje igara na sreću izmjenama zakonom kako bi se smanjila ovisnost o kockanju i klađenju jednoglasno su u srijedu pozdravili i vladajući i oporba, predloživši čak pooštravanje određenih odredbi.

Vladin prijedlog izmjena Zakona o igrama na sreću nije ni blizu onog što je potrebno da bi se riješio ogromni javnozdravstveni problem ovisnosti o kockanju, kazala je Ivana Kekin u ime Kluba Možemo!.

Regulira se oglašavanje odnosno brani u tiskanim medijima i na javnim površinama a u elektroničkim medijima dozvoljava samo u određenim satima, ali ne i reklamiranje na društvenim mrežama. "I dalje bilo tko, uključujući i javne osobe i influencere, može pozivati na klađenje na svojim tik tok, instagram ili facebook profilu, može kockati i prenositi to uživo i koristiti sve druge alate promocije", kazala je Kekin.

Kada već ulazimo u izmjene zakona maknimo i kladomate iz ugostiteljskih objekata, pozvao je Marin Miletić (Klub Mosta). Ukazao je i na sponzorstva, odnosno reklamiranje kladionica na dresovima sportaša. "Reklamiranje kladionica na sportskim dresovima je pljuvanje u facu svakog sportaša i onoga što sport predstavlja", ustvrdio je Miletić.

Za uklanjanje kladomata iz ugostiteljskih objekata založila se i Dragana Jeckov (Klub SDSS-a).

Kladomati u ugostiteljskim objektima potpuno su dostupni mladima i često prvi korak njihovom ulasku u svijet kockanja, kazala je Ivana Mujkić (Klub Domovinskog pokreta) te i ona pozvala da se razmisli o tome.

Anka Mrak Taritaš (Klub HSS-a, GLAS-a, DOSIP-a) ne vidi razlog da se ne napravi iskorak i kod vremenskog ograničavanja oglašavanja igara na sreću, odnosno umjesto zabrane od 6 do 23 sata ono potpuno zabrani.

Piližota (Klub SDP-a): Ilegalni online priređivači igara na sreću drže 38 posto hrvatskog tržišta

Boris Piližota (Klub SDP-a) upozorio je na ilegalne online priređivače igara na sreću koji, kako tvrdi, u Hrvatskoj drže 38 posto tržišta. Smatra zakonski bi se morao blokirati i pristup IP adresama i financijske transakcija uplata u online igre.

Kao pozitivan primjer naveo je Dansku koja na dnevnoj razini blokira 700 takvih internetskih adresa, nasuprot našoj Poreznoj upravi koja je u nekoliko godina blokirala 762 ilegalne kladionice. Uspješan primjer je i Poljska koja je blokadama IP adresa, transakcija i marketinškog sadržaja crno tržište smanjila sa 78 na svega 14, 5 posto, dodao je Piližota.

Ovisnost o kocki pošast je koja se brzo razvija i kao epidemija se širi među djecom i mladima, kockanje ne razara samo kockara nego čitavu obitelj i društvo ne smije na to slijegati ramenima, poručili su uz ostalo zastupnici.

Loris Peršurić (Klub IDS-a, PGS-a, Unija Kvarnera i ISU-PIP-a) predložio je da se dio prihoda od poreza na igre na sreću usmjeri na financiranje savjetovališta i preventivnih programa za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih.

Hrvatska je po broju mladih ovisnika o kockanju na osmom mjestu od 33 europske zemlje, što je definitivno rezultat liberalnog pristupa koji smo imali godinama prema klađenju, kockanju i igrama na sreću, istaknula je Vesna Vučemilović (Klub Nezavisni i HSU), dodavši kako si zabrinjavajući podaci po kojima se čak 73 posto srednjoškolaca probalo kladiti a 20 posto čini to redovito.

Cilj zakonskih izmjena je uvođenje dodatnih mehanizama za sprečavanje razvoja ovisnosti o igrama za sreću, poručila je Danica Baričević (Klub HDZ-a).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter