ravnatelj hzjz-a

Capak: Porast slučajeva covida, jedna osoba preminula

| Autor: Hina
(Snimio Davor Kovačević)

(Snimio Davor Kovačević)


Tijekom ljeta evidentiran je porast slučajeva covida-19 u Hrvatskoj, uglavnom je bila riječ o blažim oblicima bolesti, no zabilježen je i jedan smrtni slučaj, izjavio je u petak ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak. 

"U tri mjeseca tjedne su nam brojke porasle za 5 do 6 puta, međutim to su uglavnom blagi slučajevi. Koliko znam, u šest tjedana tog porasta svega je jedan smrtni slučaj od korone zabilježen", izjavio je Capak uoči predstavljanja Pilot-projekta uvođenja kućnih doza naloksona.

Dodao je da se covid još nije izdiferencirao kao sezonska bolest iako je riječ o respiratornoj infekciji pa je za očekivati da tijekom zime bude veći broj slučajeva.

"Imamo već iskustva i iz prethodnih godina da nas uvijek tijekom ljeta bolest iznenadi i da nam brojke porastu", rekao je.

Govoreći općenito o covidu, istaknuo je da se populacija polako privikava na taj virus. I ako neće biti nekih značajnijih mutacija i promjena, uskoro će to vjerojatno biti uobičajena i stalno prisutna respiratorna bolest.

Potvrdio je i da je počelo stizati i novo Pfizerovo cjepivo Comirnaty JN.1. Ono se sada distribuira po županijskim zavodima za javno zdravstvo, a uskoro će biti dostupno i u HZJZ-u.

Capak je pozvao sve rizične skupine - kronične bolesnike, imunokompromitirane i starije osobe - da se cijepe s tim cjepivom.

Riječ je o novovarijantnom cjepivu koje štiti od novih podvarijanti omikrona.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter