Udruga za promicanje mentalnog zdravlja

Preko 500 osoba prošle je godine počinilo suicid

| Autor: Hina
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


U Hrvatskoj su lani 503 osobe počinile suicid, upozorila je u četvrtak Udruga za promicanje mentalnog zdravlja Feniks iz Splita koja će povodom Svjetskog dana prevencije suicida u subotu u Đardinu podijeliti građanima 503 cvijeta u znak sjećanja na one kojih više nema.

Kako navode u priopćenju 'vrišteća' je to brojka i velika praznina koja je ostala njihovoj braći, sestrama, majkama, očevima, prijateljima... Zabrinjavajuće je, kažu,  da u ovom trenutku postoje ljudi kojima je svaka sekunda ispunjena tugom, očajem i boli.

"Takvim ljudima svaki dan traje kao vječnost. Mnogi od njih pate u tišini, izolirani i sami, pokušavaju sve kako bi si pomogli i utišali te vriskove slomljene duše. Nažalost ponekad ništa od tog ne pomaže i svakodnevno se bore s različitim idejama kako da sebi okončaju život", navodi udruga u svom priopćenju.

Feniks poziva na okupljanje iduće subote, 14. rujna u Đardinu povodom Svjetskog dana prevencije suicida gdje će podijeliti 503 cvijeta Splićanima u znak sjećanja na svaku osobu koje zbog suicida više nema.

"S volonterima ćemo dijeliti sukulente, izdržljivu vrstu cvijeća koja uspijeva opstati u nemogućim uvjetima, u suši, čak i na kamenu, na malom grumenu zemlje.... Pošaljimo poruku nade i topline", stoji u priopćenju.

Predsjednica Udruge Feniks Marina Vidović kaže da time žele poručiti onima kojih više nema da nisu zaboravljeni, da su ostavili svoj trag u svijetu i da će jedan cvijetić za njih nastaviti rasti. 

"Kao zajednica možemo učiniti puno više. Otvorimo oči i srca, te pitajmo iskreno kako pomoći kad slutimo da se nešto zbiva, budimo tu jedni za druge", poručuju iz Udruge Feniks. 

Kako bi mogli realizirati akciju, građane su zamolili da im pomognu donirati sukulente.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter