KOMPROMIS

Plenković i Milanović postigli dogovor o Markiću i SOA-i, doznali smo detalje

| Autor: Dražen Ciglenečki
(Snimio: Davor Kovačević)

(Snimio: Davor Kovačević)


Daniel Markić ostat će još četiri godine ravnatelj SOA-e, ali će konačno dobiti zamjenika. Tako bi, kako doznajemo, trebao biti riješen problem izbora čelnog čovjeka SOA-e, budući da krajem sljedećeg tjedna Markiću završava dvomjesečni mandat vršitelja dužnosti ravnatelja.

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, koji, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske, supotpisuju imenovanje ravnatelja SOA-e, nisu do 6. svibnja, do kada je Markiću trajao drugi mandat, uspjeli postići dogovor o novom ravnatelju, pa su se usaglasili da postojeći bude vršitelj dužnosti još najdulje dva mjeseca.

Idućih bi dana trebalo biti objavljeno da su Milanović i Plenković zajednički odlučili ponovo imenovati Markića, ali i njegovog zamjenika.

SOA je osnovana 2006., spajanjem POA-e i OA-e, Markić je četvrti po redu njezin ravnatelj, ali iz nekog razloga zamjenik ravnatelja, iako zakon predviđa to mjesto, nikad nije imenovan. Formalno se postupak imenovanja pokreće na prijedlog ravnatelja, što znači da će to učiniti Markić, ali jasno je da će na konkretan odabir presudno utjecati Milanović i Plenković.

Prisiljeni surađivati

Predsjednik je najavio da će se još jednom kandidirati, premijer mu je poručio da bi se on, da je politički korektan, pokupio i obećao mu poraz na predstojećim izborima, ali njih su dvojica, eto, opet prisiljeni surađivati jer im to jednostavno nalažu Ustav i zakon.

Možda bi Milanović i u startu pristao da Markić odradi još četiri godine na čelu SOA-e, ali bio je nezadovoljan kako je ta agencija postupila sa saznanjima o kontaktima Ivana Turudića i Zdravka Mamića 2015., do kojih je došla prateći, na zahtjev DORH-a, potonjeg.

Predsjednik Republike smatrao je da je Markić o susretima tadašnjeg predsjednika Županijskog suda u Zagrebu s čovjekom koji je izašao iz pritvora morao samoinicijativno izvijestiti premijera kada je Turudić postao kandidat za glavnog državnog odvjetnika, što je izostalo.

"Stav je predsjednika Republike kako se prije bilo kakvog razgovora o imenu ravnatelja SOA-e mora provesti detaljna analiza (ne)postupanja SOA-e prilikom imenovanja Ivana Turudića na dužnost glavnog državnog odvjetnika i prema potrebi provesti promjene kako u unutarnjoj organizaciji SOA-e, tako i promjene pravnog okvira za postupanje Agencije.

Tek nakon provođenja spomenutog, može se razgovarati o imenu ravnatelja SOA-e", priopćio je Ured predsjednika koncem veljače, reagirajući na tvrdnje dužnosnika Vlade da se Milanović složio s ostankom Markića tijekom razgovora s ministrom Ivanom Anušićem o postavljanju Tihomira Kundida za načelnika Glavnog stožera.

Propisana procedura

Desetak dana kasnije, predsjednik je predložio premijeru da se, zbog nadolazećih izbora za Sabor, Markića odmah odredi za vršitelja dužnosti od 6. svibnja, ali da se istovremeno imenuje njegovog zamjenika.

"Vezano za imenovanje zamjenika ravnatelja SOA-e skrećem pozornost da je propisana procedura nešto drugačija jer je inicijativa predlagatelja na ravnatelju SOA-e, koji stoga prethodno treba biti imenovan i to ne može biti vršitelj dužnosti.

Podsjećam da, otkako je na snazi Zakon o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske iz 2006. godine, zamjenik ravnatelja nikada dosad nije bio imenovan, pa ni u vrijeme kada je na čelu SOA-e bio vaš sadašnji savjetnik za nacionalnu sigurnost", odgovorio je Plenković predsjedniku, misleći pritom na Dragana Lozančića.

On je ustrajao da Markić bude imenovan ravnateljem, ali kako je Milanović i dalje to odbijao naposljetku je rješenjem bio dvomjesečni vršitelj dužnosti. Sada bi, pak, kompromis između predsjednika i premijera trebao biti zadržavanje Markića na poziciju na kojoj se nalazi još od 2016. i pridodavanje mu zamjenika ravnatelja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini