vlada ga odbija usvojiti

Sabor u petak o Rezoluciji o umjetnoj inteligenciji

| Autor: Hina
(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)

(Snimio Slavko Midzor/Pixsell)


Saborski zastupnici nastavit će u petak rad raspravom o prijedlogu Rezolucije o umjetnoj inteligenciji zastupnice Marije Selak Raspudić, koji Vlada odbija usvojiti jer su, kako navode u odgovoru, ključni aspekti riješeni putem nacionalnih strateških dokumenata i regulative EU.

Pozivajući se na Rezoluciju koju je Europski parlament donio još 2022. godine, ali i niz drugih akata usvojenih na razini Europske unije, nezavisna zastupnica Selak Raspudić uputila je u Sabor prijedlog Rezolucije o umjetnoj inteligenciji kojim poziva Vladu i sve nadležne institucije da uvaže "sveopći, dubok i kompleksan značaj razvoja, uvođenja, upotrebe, regulacije i evaluacije sustava umjetne inteligencije u kontekstu četvrte industrijske revolucije i ubrzanja informacijsko-komunikacijskog umrežavanja s trajnim posljedicama i učincima za osobne, društvene, političke i gospodarske strukture te ekonomsko stanje Republike Hrvatske, Europe i svijeta".

"Europska unija i Vijeće Europe najmanje pola desetljeća otvoreno izražavaju zabrinutost zbog ove potencijalno moćne tehnike te pozivaju na urgentno formiranje konkretnih nacionalnih strategija za razvoj, uvođenje, upotrebu, regulaciju i evaluaciju sustava umjetne inteligencije i međunarodno konsolidiranje europske zajednice po pitanju njihove osobne i društvene, kulturne, gospodarske i političke svrhe", ističe Selak Raspudić. 

Dodaje kako je taj poziv posebno naglašen u kontekstu činjenice da je, za razliku od prethodne tri industrijske revolucije, ova proizašla iz privatnog sektora korporacijskog karaktera vodećih zemalja svijeta. 

Stoga poziva Vladu i nadležne da, između ostalog, pruže potporu u izgradnji infrastrukture za ulaganje u djelatnosti povezane sa sustavima pouzdane umjetne inteligencije, ali i obrazovanju, da razviju prateće regulativne politike, poduzmu korake u osvještavanju i znanju o osnovama suvremenih i nadolazećih tehnika, kao i zakonodavne mjere potrebne za sustavnu, koherentnu i jednoznačnu klasifikaciju, registraciju, certificiranje i praćenje sustava umjetne inteligencije, da reguliraju privatnu i javnu upotrebu te da rade na osmišljavanju budućih radnih mjesta za radnike potencijalno zamjenjive sustavom umjetne inteligencije. 

Vlada odbija usvajanje ove Rezolucije

U Republici Hrvatskoj, kaže zastupnica, za sad su prisutni sustavi pretežno niske rizične skupine tehnika, što će se, upozorava, idućih godina promijeniti. "I u tom je pogledu potrebno cjelovito i trajno rješenje ovoga izazova", poručuje. 

Potrebno je, naglašava, sustavno i organizirano konsolidiranje i investiranje snaga u cjelovito rješenje, od povećanja udjela stanovništva s osnovnim i naprednim digitalnim kompetencijama, preko unaprjeđenja informacijske, medijske, računalne i kritičke pismenosti, normalizacije praksi transparentnog rada i objašnjive primjene tehničkih inovacija, do obrazovanja eksperta za razvoj, uvođenje, upotrebu, održavanje, regulaciju, evaluaciju i protekciju vezanu uz sustave. 

"Cilj je Rezolucije zauzeti jednoznačan stav prema sustavima umjetne inteligencije, usklađen sa stavovima međunarodnih saveznika, te osigurati osnovu za ustavno uređenje prisutnosti sustava umjetne inteligencije u Republici Hrvatskoj u svrhe efikasne integracije u procese četvrte industrijske revolucije i očuvanja integriteta zajednice", navodi Selak Raspudić.

"Uvažavajući važnost i ulogu umjetne inteligencije, kao jedne od horizontalnih digitalnih tehnologija s izrazito širokom primjenom u svim područjima društva i gospodarstva i velikim transformacijskim potencijalom, Vlada smatra da navedeni prijedlog Rezolucije nije potrebno usvojiti jer su ključni aspekti predložene Rezolucije riješeni putem nacionalnih strateških dokumenata te postojeće regulative Europske unije, koja će se implementirati na razini Europske unije i na nacionalnoj razini", stoji u odgovoru Vlade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum