priznanja

Najboljih 480 učenika dobilo Oskar znanja

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nagrade Oskari znanja dodijeljene su u srijedu za 480 najboljih hrvatskih učenika, a dobili su ih pobjednici državnih natjecanja u znanju, glazbi i plesu te osvajači medalja na međunarodnim natjecanjima i olimpijadama.

Svečana 20. dodjela nagrade Oskar znanja održana je u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te u prisutnosti ministra znanosti, obrazovanja i mladih Radovana Fuchsa, a među nagrađenima bili su i učenici s teškoćama.

Ministar je čestitao učenicima, mentorima i roditeljima na osvojenim nagradama te iskazao nadu da će im to biti poticaj za budućnost. Istaknuo je i napore Ministarstva u stvaranju što poticajnije okoline za učenike i nastavnike.

"U završnoj smo fazi kurikuluma i programa za posebno darovite učenike jer oni zaslužuju dodatnu potporu kako bi se dalje razvijali i postali pravi mali genijalci.  Imamo i projekt za kamp za nadarene učenike gdje će se održavati tečajevi, radionice i slično", rekao je Fuchs te dodao da je prije nekoliko mjeseci donesen pravilnik o radu s učenicima koji trebaju posebnu potporu.

Ministarstvo, istaknuo je, radi na velikom projektu gradnje škola na razini cijele države kako bi do 2028. godine svi imali jednosmjensku nastavu.

"Otprilike milijardu i pol eura investirat ćemo u škole i dvorane kako bi svi učenici imali jednake uvjete za ostvarivanje svojih talenata", rekao je Fuchs.

Nekoliko učenika, dobitnika Oskara znanja, ispričalo je što im ta nagrada znači. Među njima je bila i Lara Semeš (15), učenica XV. gimnazije u Zagrebu, koja je ove godine dobila Oskara znanja za prvo mjesto na natjecanju iz matematike. Sara je osvojila već desetak nagrada na međunarodnim i europskim natjecanjima.

"Puno mi znače nagrade jer su dokaz da su moj rad i  trud prepoznati", rekla je Semeš. Odgovorila je i koliko je okolina poticajna za njezin uspjeh. "Rekla bih  da se tu uvijek radi o pojedincima, o nekom nastavniku koji je prepoznao moj potencijal pa me dalje usmjeravao. Ne može se reći da je okolina općenito poticajna, uglavnom se radi o pojedincima kojima nije teško  mentorirati učenike", objasnila je.

Trojke Tomislav, Gabrijel i Adrijan Šubarić (14) završili su 8. razred osnovne i 6.  razred glazbene škole, a ovo im je 3. Oskar znanja u disciplini - "glasovir za 6 ruku i više".  Rekli su da im je nagrada veliki poticaj  da se nastave glazbeno usavršavati.

Dobitnicima nagrade Oskar znanja uručene su statue, a njihovim mentorima zahvalnice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini