GOVOR MRŽNJE

Netko je išarao ulaz u Klovićeve dvore zbog izložbe izraelskih umjetnika. Reagirala i Obuljen Koržinek

| Autor: Hina
(Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)

(Snimio: Sanjin Strukic/Pixsell)


Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek ošto je u utorak osudila vandalski napad na zagrebačku Galeriju Klovićevi dvori gdje je otvorena izložba s umjetninama iz izraelske zaklade MT Abraham, poručivši da antisemitizmu i govoru mržnje nema mjesta u kulturi.

„Najoštrije osuđujem vandalski napad na Galeriju Klovićevi dvori. Zgrožena sam informacijama da je navodno skupina koja se naziva 'Radnice u kulturi' poslala priopćenje u kojem tvrde da su 'odlučile intervenirati crvenom bojom i porukama prosvjedujući protiv izložbe izraelskog poduzetnika Amira Grossa Kabirija'", navodi ministrica Obuljen Koržinek u priopćenju kojim je reagirala na šaranje crvenom bojom na ulaznim vratima u galeriju i poruke protiv rata u Palestini.

"Govoru mržnje i antisemitizmu nema mjesta u kulturi i našem društvu, a osobito je nedopustiv svaki pokušaj da se bliskoistočni sukob uveze u Hrvatsku", poručila je ministrica.

Ulazna vrata u Galeriju Klovićevi dvori, gdje traje izložba ‘Od boemstva do vječnosti’ s umjetninama iz izraelske zaklade MT Abraham, u ponedjeljak navečer išarana su crvenom bojom, dok su na stepenicama obližnjeg platoa Gradec ispisane poruke protiv rata u Palestini.

Skupina je poslala mail medijima u kojemu je navela da su crvenom bojom i porukama "Radnice u kulturi" intervenirale u galeriji prosvjedujući protiv izložbe izraelskog poduzetnika Amira Grossa Kabirija, koju smatraju činom podržavanja genocida.

"Ne mogu zamisliti da netko tko sebe smatra djelatnikom u kulturi uzima za pravo uništavati inventar nacionalne muzejske ustanove", istaknula je ministrica.

'Radnice u kulturi' su poručile da osuđuju davanje javnog kulturnog prostora izraelskom aparthejdu te da odbijaju stajati uz hrvatske institucije koje su suučesnice u genocidu nad narodom Palestine.

Prosvjed je legitiman način iskazivanja stavova u demokratskom društvu, "ali napad na ustanove kulture, a posebno dovođenje u pitanje slobode odabira sadržaja i projekata u umjetnosti, smatram potpuno neprimjerenim," poručila je ministrica Obuljen Koržinek.

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater