MINISTAR ZDRAVSTVA

Beroš brani Ćorušića kojem je troje pacijenata umrlo od legionele: Ne vidim njegovu odgovornost

| Autor: Hina
(Snimila: Sandra Simunovic/Pixsell)

(Snimila: Sandra Simunovic/Pixsell)


Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je izjavio da se infekcija legionelom na Rebru vjerojatno pojavila zbog građevinskih radova, odbacio tvrdnje da je bilo zataškavanja tog slučaja te ne vidi krivnju ravnatelja bolnice zbog šestero zaraženih i troje umrlih.   

"Vrlo vjerojatno, s obzirom na protupotresnu obnovu, zbog prenamjene odjela, dolazi do stvaranja slijepih crijeva u vodovodnoj opskrbi koja su locus minoris za nastanjivanje ove bakterije. Danas smo detektirali ta slijepa crijeva kao mogući izvor zaraze", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u KBC-u Zagreb gdje je o zarazi legionelom razgovarao s ravnateljem KBC-a Antom Ćorušićem.

Jučer je objavljeno da je legionelom u toj bolnici zaraženo šestero pacijenata u protekla dva i pol mjeseca te da je troje zaraženih preminulo.

"Kad je riječ o legioneli kao zarazi, treba reći da u Hrvatskoj godišnje imamo 60-ak slučajeva, a smrtnost je 10 posto, znači, ništa novo, događa se već neko vrijeme", rekao je ministar te izrazio žaljenje zbog tog slučaja. 

Beroš je demantiro navode da je bilo bilo kakvog zataškavanja. "Činjenica jest da nisam bio na vrijeme obaviješten, no želim demantirati tvrdnje da se nešto zataškavalo. KBC Zagreb je rano, prije oko šest tjedana, obavijestio HZJZ. Očito se nije do kraja uspjelo u sprječavanju širenja zaraze, stoga smo formirao sam radnu skupinu", kazao je ministar koji je svim pacijentima poslao poruku o sigurnosti u bolnicama, navodeći da se provode sve mjere kako bi se širenje zaraze spriječilo.

Ćorušić: U zadnjih 15 dana nema ni jednog slučaja zaraze legionelom 

Potvrdio je da će zatražiti unutarnji nadzor, no ne vidi da je bilo odgovornosti ravnatelja Ćorušića. On sam, rekao je, osjeća odgovornost kao ministar, ali ne može kontrolirati vodu u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj. 

"Ravnatelj nije mogao znati da će postojanje ovakvih slijepih crijeva uzrokovati zarazu", ponovio je ministar.  

Ćorušić je također rekao da se ne osjeća odgovornim, a na pitanje novinara hoće li, ako unutarnji nadzor pokaže njegovu odgovornost dati ostavku, rekao je. "Ako se pokaže da sam ja nešto kriv, sigurno ću dati ostavku, budite sigurni u to!".  

Na konferenciji je rečeno da se legionela nalazi svugdje oko nas, u svim bolnicama, smještajnim kapacitetima i avionima... Prenosi se respiratorno i putem tople vode.

"Nama se to dogodila u travnju, prvi slučaj je bila dugogodišnja pacijentica, imunokompromitirana. Napravili smo uzorkovanje vode, na par mjesta smo otkrili legionelu, vjerojatno je voda za tuširanje izvor zaraze. Zadnjih 15 dana nemamo nijedan slučaj zaraze legionelom, mislim da smo to zaustavili. Provodimo pasterizaciju i druge mjere", rekao je Ćorušić. 

"Vjerujem da smo iz ove krize izašli okrznuti, nažalost, ali to se događa. Vjerujemo da se više neće događati", poručio je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter