DODATNO VRIJEME

Obrana ministrice Žalac uspjela dobiti mjesec dana "time outa". Odluka o zakonitosti poruka – u srpnju

| Autor: Vanja Vesić
(Snimio Patrik Macek/Pixsell)

(Snimio Patrik Macek/Pixsell)


Obrana okrivljene bivše HDZ-ove ministrice Gabrijele Žalac i ostalih uspjela je do idućeg mjeseca prolongirati odluku o zakonitosti dokaza u aferi "Softver" u optužnici Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) koji je tereti za štetu od preko milijun eura nauštrb EU-a i gotovo 300.000 eura na račun hrvatskog proračuna.

Riječ je o nabavci precijenjenog informatičkog sustava za tadašnje Ministarstvo regionalnog razvoja i EU-fondova koje je vodila Žalac pri čemu je po navodima EPPO-a pogodovala odabranim poduzetnicima. Među dokazima su i famozne poruke koje je Žalac razmjenjivala s Josipom Pleslić, bivšom Rimac i nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom u kojima se spominjao "AP", aluzivno kao premijer Andrej Plenković.

Na jučerašnjoj sjednici Optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu obrana okrivljenih uspjela je ishoditi da se u postojeći spis uvrste oni iz predmeta "Vjetroelektrane" u kojem se nalaze nalozi za pregled mobitela Josipe Pleslić s urnebesnom prepiskom. U predmetu "Vjetroelektrane" podsjećamo, optužene su Pleslić i Žalac.

Obrana za uvrštavanje spisa dobila je dodatno vrijeme za uvid pa će sud o osnovanosti optužnice odlučivati 8. srpnja s time da će se i nakon toga odvjetnici moći žaliti. Europsko tužiteljstvo inkriminirane poruke priložilo je kao dokaze uz optužnicu protiv Žalac i ostalih, no obrana je tvrdila da se radi o nezakonitim dokazima.

Inače, Županijski sud u Zagrebu jučer je drugi put raspravljao o optužnici nakon što je Visoki kazneni sud (VKS) u ožujku nadležnom vijeću vratio spis na ponovno odlučivanje smatrajući da nisu dovoljno detaljno objasnili zašto smatra da su dokazi u spisu zakonit dokazni materijal.

Podsjećamo, bivša ministrica EU fondova Gabrijela Žalac uhićena je po nalogu europskog tužiteljstva početkom studenoga 2021. Iz pritvora je izašla 3. siječnja 2022. U prosincu 2022. EPPO podigao je optužnicu protiv Žalac, vlasnika dviju informatičkih tvrtki Mladena Šimunca i Marka Jukića, te Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU).

EPPO ih tereti za kaznena djela zloupotrebe položaja i trgovanje utjecajem prilikom nabave informatičkih programa po precijenjenim iznosima. Bivša HDZ-ova ministrica Žalac tereti se da je 2017. i 2018. pokrenula postupak javne nabave informacijskog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem s ciljem da osigura povlašteni položaj svojim suoptuženicima i njihovim tvrtkama.

EPPO ju je optužio da je neosnovano povećala procijenjenu vrijednost nabave te odlučila provesti pregovarački postupak bez objave javnog poziva. Tijekom prvog postupka samo su tvrtke povezane s ministričinim odabranicima pozvane da dostave svoje ponude.

No, natječaj je u listopadu 2017. poništila Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave. Frustracije neuspjehom Žalac je pretočila u bizarnu prepisku koja je mjesecima zabavljala javnost, a nervirala vladu Andreja Plenkovića. "Sutra dogovori s AP i složimo im kontru", jedna je od najpoznatijih poruka njihovog dopisivanja s WhatsApp grupe koja je iscurila u medije.

I doista, nakon prvog fijaska Ministarstvo regionalnog razvoja i EU-fondova sklopilo je kupoprodajni ugovor za nabavu informacijskog sustava s Jukićevom i Šimunčevom tvrtkom pod navodnim "otvorenim postupkom javne nabave".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter