procjena udruge poslodavaca

Evo koliko bi stranih radnika trebalo raditi u Hrvatskoj do kraja 2030. Trenutno ih nedostaje u svim djelatnostima, najviše u trgovini

| Autor: Glas Istre
(Snimio Patrik Macek / Pixsell)

(Snimio Patrik Macek / Pixsell)


Prema procjeni Hrvatske udruge poslodavaca, u Hrvatskoj bi do 2030. trebalo raditi više od pola milijuna stranih radnika, piše HRT. Radnika nedostaje u svim djelatnostima, pa tako i trgovini. Sve češće nas poslužuju radnici i iz dalekih zemalja - oko 30 posto stranih radnika su Nepalci i Filipinci.

Prosječna plaća u trgovini iznosi od 700 do 1000 eura. O stanju u sektoru trgovine, manjku radnika, plaćama i potrošnji za HRT je govorio Marin Evačić, predsjednik, HUP - Udruga trgovine.

- Čest je slučaj da im Hrvatska služi kao ulazna stanica za zemlje EU-a, stoga što razvijenije zemlje Europske unije imaju veće plaće ne samo u trgovini nego i u svim djelatnostima

Dodaje kako ljudi ako imaju priliku odu gdje im je bolje.

Naglašava kako srednje škole koje su obučavale trgovce danas praktično ne postoje.

- Ja sam iz Varaždina koji je imao jaki srednjoškolski centar u kojem su se obučavali trgovci, a danas se ne upisuje ni jedan razred trgovaca godišnje.

Naglašava kako prema Zakonu o trgovini, trgovac je treba imati minimalno završenu srednju školu.

- S obzirom na nedostatak radne snage mi zapošljavamo i ljude s osnovnom školom, govori i dodaje kako je često čuje nezadovoljstvo kupaca s uslugom u samoj trgovini, no to je, kako kaže, realno stanje ne samo u trgovini, nego i u kompletnom gospodarstvu, stoga što nemamo dovoljan broj adekvatno kvalificiranih radnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter