hmd

Mjeriteljstvo je ključna disciplina u borbi protiv klimatskih promjena

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Hrvatsko mjeriteljsko društvo (HMD) u utorak je obilježilo Međunarodni dan mjeriteljstva pod sloganom "Mjerimo danas za održivo sutra" kako bi ukazali na koje sve načine mjeriteljstvo, kao ključna disciplina, može pomoći u borbi protiv klimatskih promjena.

Međunarodni dan mjeriteljstva ove godine posvećen je važnosti mjerenja u zaštiti okoliša, smanjenju vodnog otiska te mjerenju i klimatskim promjenama.

Dunja Mazzocco Drvar iz WWF Adria u predavanju pod nazivom "Mjerenja i klimatske promjene" objasnila je da je mjeriteljstvo ključno za precizno opažanje vremenskih varijabli u meteorološkoj struci, ali također služi kao temelj za kreiranje politika i mjera, oslanjajući se na konkretne dokaze o promjenama u ekosustavu.

"Prema istraživanju Svjetske meteorološke organizacije, klimatske i vremenske katastrofe dnevno odnose 115 života i koštaju 220 milijuna dolara", rekla je te dodala da danas postoje tisuće parametara baziranih na mjerenjima koje potvrđuju klimatske promjene kao rezultat ljudske aktivnosti. Primjerice, zrenje graševine u kontinentalnoj Hrvatskoj pomaknulo se za čak 35 dana u odnosu na 1960. godinu.

Važnost mjerenja očituje se i u smanjenju vodenog otiska. Riječ je o relativno novom konceptu koji se koristi kao pokazatelj održivosti upotrebe vodnih resursa. Na primjeru vodnog otiska kave, Ana Jurjević i Petra Tomulić iz tvrtke Cosinus objasnile su da se za dobivanje 125 ml kave troši čak 140 litara vode.

Kada razmatramo vodni otisak hotela, potrošnja vode u tuševima, toaletima, pripremi hrane i pranju rublja sudjeluje s čak 81 posto. U hotelima se vodni otisak može smanjiti primjerice sakupljanjem kišnice za navodnjavanje, održivim održavanjem bazena, upotrebom mjerača vremena na tuševima na otvorenom te uvođenjem daljinskog nadzora potrošnje i uštede vode, rečeno je na predavanju.

Mjeriteljstvo, kako su istaknuli, pomaže organizacijama, vladama i pojedincima da donesu važne odluke koje doprinose održivijoj budućnosti, a primjeri uključuju mjerenje potrošnje energije u industriji, zgradama i transportu, upravljanje resursima u poljoprivredi i šumarstvu, identificiranju izvora onečišćenja i postavljanju ciljeva za zaštitu okoliša.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter