PRESELJENJE

Sutra s radom počinje nova bolnica za ženu i dijete na Sušaku, gravitira joj i područje Istarske županije

| Autor: Barbara ČALUŠIĆ
(Snimio Sergej Drechsler)

(Snimio Sergej Drechsler)


Danas je posljednji dan redovnog rada Klinike za pedijatriju i Klinike za dječju kirurgiju te Klinike za ginekologiju i porodništvo u starim zgradama na Kantridi i riječkom lokalitetu. Istovremeno na Sušaku na adresi Vjekoslava Dukića 7 traju posljednje provjere i pripreme uoči službenog početka rada nove bolnice za ženu i dijete koja će sve vanjske pacijente početi zaprimati sutra od osam sati ujutro. Paralelno, odvijat će se preseljenje već hospitaliziranih pacijenata s Kantride, kao i iz dosadašnje zgrade Klinike za ginekologiju i porodništvo.

Redoslijed selidbe

– Utorak smo uzeli kao dan posljednjih provjera za selidbu koju radimo prema jasnim i provjerenim odrednicama. U slučaju preseljenja bolnica postoje međunarodna iskustva koja smo slijedili, poput preseljenja poznate štokholmske bolnice Karolinska. Mi smo napravili pisani dokument preseljenja naših klinika koji je vrlo opsežan i ima više od 200 stranica, a dostavili smo ga i svim našim i međunarodnim institucijama koje su bile uključene u izgradnju nove bolnice, kaže ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka prof. dr. Alen Ružić.

Prvostupnice primaljstva Silvana Tomić i Josipa Smojver i primalja Rebeka Kapusta u rađaoni / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Na temelju broja pacijenata koji se nalaze na klinikama koje se sele u novu bolnicu, kako dodaje, danas će biti učinjena prilagodba selidbe. Pritom se prvi premještaju najteži pacijenti, a to su ovom slučaju pacijenti s Odjela intenzivne njege Klinike za pedijatriju i pacijenti s Odjela za neonatologiju na Klinici za ginekologiju. Potom slijede djeca s onkološkim oboljenjima, a zatim se na Sušak sele lakši pacijenti.

– Utvrdili smo trase kojima će prolaziti vozila s pacijentima i naše djelatnike podijelili u tri skupine timova. Jedna skupina ostaje na dosadašnjim lokalitetima dok druga dočekuje pacijente u novoj bolnici, a treća skupina prati pacijente u transportu. Simulacija koju smo napravili pokazala je da bismo do kraja radnog dana trebali završiti s procesom preseljenja pacijenata. Zasad nemamo konačan broj pacijenata koji će biti preseljeni, budući da je iza nas produženi vikend, a tu je i broj poroda koji još uvijek nije konačan, no računamo da će od utorka do srijede doći do minimalnih odstupanja. U samom transportu sudjeluje šest vozila, a radi se o sanitetskim vozilima koja su opremljena za pružanje kompletne zdravstvene skrbi. Pacijenti koji mogu hodati i stabilnog su stanja vozit će sjedećim sanitetskim vozilima. Pet vozila su vozila KBC-a Rijeka, a jedno sanitetsko vozilo nam je ustupio Zavod za hitnu medicinsku pomoć, objašnjava Ružić.

Za sutrašnji dan sve klinike koje se nalaze u procesu preseljenja reducirale su svoj program kako bi se u preseljenje uključio maksimalan broj djelatnika i na taj način preseljenje provedeno sigurno i sa što manje stresa za sve uključene.

– Sutra od osam ujutro, ako netko od pacijenta ima potrebu za hitnom intervencijom na Klinici za pedijatriju, Klinici za dječju kirurgiju i Klinici za ginekologiju i porodništvo, one rade na adresi Vjekoslava Dukića 7 u novoj bolnici za ženu i dijete, naglašava Ružić, dodajući kako će u noći s utorka na srijedu za hitne intervencije biti aktivni stari lokaliteti.

Dječji kirurzi dr. Filip Jurić i dr. Ana Bosak Veršić u operacijskoj sali / Snimio SERGEJ DRECHSLER

Ravnatelj riječke bolnice posebno je zahvalan svojim kolegama koji su, kako kaže, intenzivno i predano radili na organizaciji preseljenja.

– Ključnu ulogu odigrao je tim na čelu s dr. Koraljkom Manestar i prof. dr. Ivom Bilić Čače s Klinike za pedijatriju. Same pripreme za sutrašnje preseljenje traju od svečanog otvorenja nove bolnice u veljači. Tada smo krenuli s edukacijom osoblja na nove prostore koji su moderni i kao takvi sa sobom povlače i najmodernije radne procese. Dodatni izazov je bio što se na starim lokalitetima trebao odvijati redovan rad i nije se zbog edukacije osoblja mogao zaustaviti cijeli proces, ističe Ružić.

Sutra će ujedno biti i posljednja od ukupno pet faza preseljenja koje traju od veljače. Prema Ružićevim riječima, u novim prostorima u ovom se trenutku odvijaju zadnje pripreme za prijem pacijenata, provjeravaju količine lijekova, hrane i ostalog potrošnog materijala. Danas je planiran i zadnji krug čišćenja i sterilizacije novih prostora.

Ubrzo nakon što se pacijenti presele, objekti na Kantridi i Klinika za ginekologiju i porodništvo bit će zatvoreni i zaštićeni.

– U starim prostorima treba provesti detaljnu inventuru, budući da se u njima nalaze vrijedni i iskoristivi uređaji. Već sad se prikupljaju upiti ostalih klinika u KBC-u Rijeka o njihovim potrebama te će svi iskoristivi uređaji biti distribuirani prema prioritetima. Primjerice, lokalitet na Kantridi ima više gotovo novih uređaja poput monitora vitalnih funkcija koji s obzirom da nova bolnica ima integriranu opremu ne mogu biti preseljeni na Sušak, ali će zato biti preusmjereni na druga radilišta u riječkoj bolnici, tvrdi Ružić.

Vrhunski opremljena bolnica

Nova namjena

Posebno pitanje je što će biti sa starim prostorima preseljenih klinika u doglednoj budućnosti. Zgrada Klinike za ginekologiju koja se nalazi u okviru riječkog lokaliteta bit će prenamjene za potrebe drugih klinika riječkog KBC-a dok riječka bolnica zauvijek odlazi s lokaliteta Kantrida, inače prostora koji se nalazi u vlasništvu Grada Rijeke.

– Kantrida bi trebala ostati u našem posjedu barem do ljetnih mjeseci nakon čega će biti izvršena primopredaja cijelog kompleksa Gradu Rijeci. Slična će biti procedura s Klinikom za ginekologiju, no ona će biti raspodijeljena onim našim klinikama koje najviše trebaju prostora. Tu u prvom redu mislim na Kliniku za otorinolaringologiju koja djeluje u staroj vili, inače zaštićenom kulturnom dobru, koja primjerice nema lift. Osim ove klinike, u zgradi Klinike za ginekologiju koja ima pet katova od kojih svaki ima po 600 četvornih metara prostora, ostat će još dosta prostora i za druge naše djelatnosti, dok će nam se na Klinici za otorinolaringologiju otvoriti prostor za preseljenje dijela Klinike za psihijatriju čiji Odjel za dječju psihijatriju djeluje u vrlo ograničenom prostoru, zaključuje Ružić.

Vrhunski uvjeti za sofisticirane medicinske usluge

Nova Bolnica za ženu i dijete prostire se na ukupno 70.000 četvornih metara, od čega medicinski dio u glavnoj zgradi zauzima 40.000 četvornih metara. Centralna bolnička zgrada broji ukupno osam etaža, od kojih su u dvjema podzemnima garaže s oko 400 parkirnih mjesta. Pored zgrade s medicinskim uslugama, izgrađen je tehno-ekonomski blok s višeetažnom garažom te parkiralištem na krovu s ukupnim brojem od oko 180 parkirnih mjesta.

U glavnoj zgradi kompleksa omogućeni su vrhunski uvjeti za pružanje sofisticiranih medicinskih usluga, kao što je novoopremljeni hitni prijem za djecu i hitni prijem za žene, polikliničke ambulante, operacijske sale, rađaonice, jedinice intenzivnog liječenja, bolesničke sobe, sobe za babinjače, djecu i roditeljsku pratnju, predavaonice i prostor namijenjen odvijanju vrtićkog i školskog programa za djecu pacijente. U ovom objektu objedinit će se i svi centralni laboratorijski prostori, oni Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku, Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu, uključujući prostore za dobrovoljne darivatelje krvi te prostori Kliničkog zavoda za mikrobiologiju i Kliničkog zavoda za patologiju i citologiju.

Bolnici za ženu i dijete gravitira područje na kojem živi oko 600.000 građana Primorsko-goranske, Istarske te Ličko-senjske županije, a tome valja pribrojiti sve brojnije turiste. Vrijednost nove suvremene bolnice na Sušaku iznosi 158 milijuna eura.

Veselimo se prvoj bebi na Sušaku

Nakon četiri desetljeća, od sutra će sve riječke bebe ponovo dolaziti na svijet u bolnici na Sušaku u kojoj je rodilište djelovalo sve do preseljenja na riječki lokalitet.

– Gotovo je sigurno da ćemo već sutra imati prvu bebu rođenu u novoj bolnici za ženu i dijete i to nas u ovoj priči posebno veseli, smatra Ružić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter