SABORSKI ODBOR

Turudić predstavio kandidaturu za šefa DORH-a: Otporan sam na sve vrste političkih pritisaka

| Autor: Portal NoviList
(Snimio Davor Kovačević / Novosti)

(Snimio Davor Kovačević / Novosti)


Četiri kandidata za izbor budućeg glavnog državnog odvjetnika predstavit će danas na sjednici saborskog Odbora za pravosuđe, svoje programe i odgovarati na pitanja članova odbora i zainteresiranih zastupnika.

Predstavljaju se odvjetnik Mladen Dragičević, zamjenik glavne državne odvjetnice Emilijo Kalabrić, sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić i zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner.

"Ovo bode u oko"

Ivan Turudić sažeo je svoj program, a kako kaže “prva stvar koja bode u oko” jest da je od 778 zamjenika državnih odvjetnika nepopunjeno 181 mjesto, što čini oko 25 posto.

“To je već dio odgovora zašto je pravosuđe sporo i neučinkovito. Kao poseban podatak ističem da 2022. nije zaposlen nijedan odvjetnički vježbenik. Otuda percepcija javnosti i struke.

Percepcija se temelji na osjećajima ispred stvarnih podataka, ali je nedvojbeno loše”, kazao je Turudić, prenosi N1, pa se ispričao na načinu obraćanja jer je bolestan i na bolovanju posljednjih tjedan dana.

Nastavio je o onome što vidi kao problem u pravosuđu, ali i naglasio da ne može donijeti brza i jednostavna rješenja, kojih se grozi.

Ne može brzo i efikasno

“Sjećam se jednog brzog i efikasnog suđenja – kardinalu Stepincu. Trajalo je 18 dana i donesena je presuda na koju nije bilo prava žalbe.

Takve postupke sigurno ne bi htjeli imati. Također, kao osoba sam otporan na sve vrste političkih pritisaka iako dobar dio vas u medijima priča da nije tako.

Donio sam odluke koje nisu obojene pristranošću. Da bi se ostvarili rezultati, potrebna je potpora vlasti, odnosno mora imati logistiku Ministarstva pravosuđa.

Neću dopustiti da se ikoga protežira i da se ikome popušta, ali neću dopustiti da se ikome pakuje. Mislim raditi slobodno i neovisno – kazao je kandidat za čelnika DORH-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter