golemi požar

Dok se dim širi nad Osijekom radnici tvrtke najavili prosvjed: "Na ogradi su pronašli izrezanu žicu"

| Autor: Glas Istre
(Snimio Davor Javorovic/Pixsell)

(Snimio Davor Javorovic/Pixsell)


Veliki požar u Osijeku u kojem gori golema količina plastike još nije potpuno ugašen, premda je pod kontrolom. Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu.

U drugom danu požara velike tvrtke za preradu plastike dim se izvija kilometrima daleko. Ispituje se čistoća zraka, vode, zemlje.

Grad pod udarom dima

Sve raspoložive snage još uvijek su na terenu. Tek će se pokazati razmjeri štete i kako je do požara došlo. Vjetar neprestano mijenja smjer, tako da su dijelovi grada tik uz tvornicu nerijetko pod udarom crnog dima.

Reporter Dnevnika Nove TV neslužbeno je doznao iz tvrtke Drava International, koja provodi vlastitu istragu, da su na sjevernoj ogradi pronašli izrezanu žicu, i to nedaleko od mjesta na kojem je počeo požar.

Štoviše, radnici Drave International sutra u 11 sati planiraju prosvjed ispred tvornice. Na skupu žele dati podršku upravu, a protiv su toga kako se okrivljava sama tvrtka i proglašava krivom za požar.

Radnici smatraju da im se sve namješta, izvijestio je Dnevnik Nove TV.

Radnici iz Nepala: Tvrtka nam je pružila sve

Ukupno 130 radnika iz Nepala živjelo je u kontejnerskom naselju u sklopu tvornice. Smješteni su u sportsku dvoranu u Osijeku.

"U to sam vrijeme spavao. Probudio sam se u četiri sata ujutro. Vidio sam veliki požar. Mi volimo svoj posao i svoju tvrtku. Tvrtka nam je pružila sve.

Kada smo trebali posao i plaću, dobili smo, uvijek je bila na vrijeme. Strašno smo zabrinuti za svoju tvrtku", rekao je za Dnevnik Nove TV radnik iz Nepala Akas Koyala.

Dio zarađenog novca slali su svojim obiteljima u Nepal. Danas budućnost ne vide od dima.

Ekološka i financijska katastrofa

Ispitivanja pokazuju kako u Osijeku nema onečišćenja zraka, ali mjerenja u okolnim mjestima kao što je Antunovac pokazuju prisutnost toksičnih čestica u zraku.

Ekološka katastrofa za sobom povlači i financijske izdatke. Forenzička istraga pokazat će tko će za njih biti odgovoran. Iz Stožera civilne zaštite očekuju da će do jutra dim prestati u značajnom obliku.

"Sutra se očekuje daljnje zatrpavanje požarišta i u potpunosti sanaciju – da nema više dima da građani mogu biti opušteniji", poručio je načelnik Stožera civilne zaštite Dragan Vulin za Dnevnik Nove TV.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter