nastavak obilježavanja u Brušanima

Paljenjem svijeće ispred križa na Jadovnom, župan Petry odao počast u povodu 91. godišnjice od Velebitskog ustanka

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić / Novi list)

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Paljenjem svijeće ispred križa na Jadovnom, župan Petry odao počast povodom 91. godišnjice od Velebitskog ustanka - sutra nastavak obilježavanja u Brušanima

Prije 91 godinu hrvatski domoljubi najavili su potpuno drukčiji odnos prema uznapredovaloj velikosrpskoj hegemoniji. Ono o čemu su do tada tajno govorili mnogi građani i političke opcije diljem Hrvatske i šire, u djelo su proveli domoljubi s područja Like i primorja. Tako se 6. rujna 1932. godine dogodio Velebitski ustanak.
Prema povijesnim činjenicama ustanici su u večernjim satima 6. rujna prekinuli telefonske linije od brušanske žandarmerije do Gospića kako bi omeli brušansku posadu da pozove u pomoć gospićke žandare.

I ove godine, na današnji dan (6. rujna) župan Ličko-senjske županije Ernest Petry zapalio je svijeću kod spomen križa na Jadovnom.
Kako je prof. dr. sc. Ante Bažen spomenuo na predstavljanju knjige „VELEBITSKI USTANAK“ zbornik radova 28. travnja 2023. god. u KIC-u Gospić, križ na Jadovnom je osobno financirao Joso Mraović i od velikog je značaja u spomen Velebitskog ustanka i poginulog ustanika Stjepana Devčića.

(Snimio Marin Smolčić / Novi list)(Snimio Marin Smolčić / Novi list)


Sutra, 7. rujna s početkom u 10:00 sati, prema službenom protokolu obilježit će se 91. godišnjica Velebitskig ustanka u Brušanima, kojom prigodom će izaslanstva položiti vijenace i zapaliti svijeće ispred spomen ploče Velebitskom ustanku koji je izgrađen 1998. godine na inicijativu HDZ-a grada Gospića, Brušana i Rizvanuše.

Nakon odavanja počasti nazočnima će se obratiti ličko-senjski župan Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević te predstavnici Udruge Hrvatski domobran, dok će riječi molitve predvoditi velečasni Herbert Berisha.

Nakon Brušana nazočni će zapaliti svijeće i odati počast kod groba ustanika Stjepana Devčića u Jadovnom, gdje će se prisutnima obratiti Mile Biondić, predsjednik UHDDR-a Grada Rijeke i Ivan Paradžik u ime Hrvatskog nacionalnog vijeća, nakon čega će se u vjeronaučnoj dvorani Crkve sv. Martina u Brušanima održati okrugli stol na temu Velebitskog ustanka pod modeliranjem dr. Ante Bežena, a sve povodom nedavno izdane knjige “Velebitski ustanak - Zbornik radova”.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter