ATRAKCIJA

Katamaranom iz Pule na kratki izlet na sjevernojadranske otoke

| Autor: Doria Mohorović


Putovanje katamaranom iz Pule prema sjevernojadranskim otocima kao što su Susak, Unije, Silba, Ilovik i Mali Lošinj postala je prava atrakcija za mnoge putnike. Riječki gat gotovo svakog jutra oživi s putnicima koji čekaju na ukrcavanje u katamaran "Krilo Lux" i upute se prema obližnjim otocima ili Zadru. Ove je godine interes Istrana i stranih gostiju za ovu pomorsku avanturu dosegnuo toliku razinu da se karte rasprodaju i danima unaprijed.

O impresivnim brojkama izvjestio nas je i Luka Tomić iz tvrtke Kapetan Luka-Krilo. Kako veli, do sad je, tijekom ove godine, na liniji Pula - Zadar i obrnuto, prevezeno oko 54.000 putnika.

- Očekujemo ukupno do 70.000 putnika u cijeloj godini. Maksimalni dnevni broj putnika se pojavio već polovinom lipnja, a veći broj vožnji zasigurno bi dao bitno veći rezultat, kaže Tomić odgovarajući da je do sad bilo nekoliko otkazanih plovidbi zbog nevremena.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Bez gužve

Mnoge putnike privlači činjenica da brodskom linijom, koja Pulu povezuje s ostatkom hrvatskog Jadrana, izbjegavaju višesatne gužve i zastoje na cestama i većinom se slažu da je to idealna prilika za bijeg s uobičajenih plaža u istraživanje novih destinacija. Osobito se isplati posjetiti bliske lokacije poput Unija i Suska, gdje se može provesti i do 12 sati na otoku ako se istog dana vraća. No, valja napomenuti da se ponekad dogodi da nema dostupnih karata za povratak, pa je dobro provjeriti tu informaciju s brodarima.

- Jako je jednostavno, ukrcamo se u 7 na Rivi, putujemo sat i pol vremena i evo nas na Susku. Vrijeme se može provesti na razne načine, od "lutanja" po otoku i njegovim simpatičnim uličicama, do kupanja na prekrasnim pješčanim plažama. Iako pravi raj je s druge strane otoka na stijenama, gdje se rijetko sretne drugi kupač. Mir i tišina. Povratak je navečer, u 20 sati, legnete u sjedalo, stavite slušalice u uši i brzo ste ste kući. Bez naporne vožnje, bez kolona, kaže nam Maja iz Vodnjana koja svakog ljeta barem nekoliko puta s djecom posjeti neki od otoka. Preostaje im još posjetiti Ilovik i krajnju destinaciju - Zadar.

Supružnici Becker iz Berlina odlučili su svoj boravak u Puli obogatiti izletom na Mali Lošinj. Ondje su se zadržali jedan dan, no planiraju se vratiti ponovo i tada posjetiti i Veli Lošinj. Vrlo ih se dojmilo i to što su katamaranom mogli prevesti i bicikl.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Plan plovidbe

Katamaran "Krilo Lux", koji vozi između Pule i Zadra, građen je 2019. godine. Impresivnih dimenzija (38 metara x 10,6 metara), postiže brzinu od 36 čvorova i može primiti čak 428 putnika. Linija je započela prometovati u lipnju prošle godine, a koncesija vrijedi do svibnja 2028. godine.

Plan putovanja na ovoj liniji je prilično fleksibilan. Katamaran isplovljava iz Pule svakog dana osim utorka i četvrtka u 7 ujutro i nakon što stane u svaku otočnu luku, na krajnje odredište, u Zadar uplovi oko 11.30 do 11.45 sati. Putovanje do Unija traje samo sat i pet minuta, dok je put do Suska nešto duži - 1 sat i 40 minuta. Povratak iz Zadra je u 16 sati, a dolazak u Pulu varira između 20.30 i 20.45, ovisno o danu. Od ponedjeljka 4. rujna katamaran plovi srijedom, petkom i nedjeljom, dok od 2. listopada do 1. lipnja brod vozi samo petkom i nedjeljom.

Putnici na brodu na raspolaganju imaju bar, a osim putnika, moguće je prevoziti i bicikle te kućne ljubimce. Cijena prijevoza do otoka i nazad kreće se od 10,7 do 14,8 eura po smjeru, ovisno o odredištu, dok putovanje do najudaljenijeg Zadra košta 26,5 eura. Cijene karti ostale su jednake kao i prošle godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter