RIJEKA

Rijeka: Veća materijalna prava zaposlenicima u dječjim vrtićima i riječkoj JVP

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Kolektivni ugovori, kojim se povećavaju materijalna prava zaposlenika u gradskim dječjim vrtićima "Rijeka", "Sušak" i "More" te Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke, potpisani su u srijedu, nakon provedenih pregovora, u riječkoj Gradskoj upravi, priopćeno je iz Grada Rijeke.

Ugovore koji se odnose na prava zaposlenika dječjih vrtića potpisali su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske Božica Žilić i voditelj riječkog ureda Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Vedran Sabljak.

Ukupna bruto plaća zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More povećana od 6 do 28 posto

Potpisivanjem kolektivnog ugovora, ukupna bruto plaća zaposlenika u gradskim vrtićkim ustanovama Rijeka, Sušak i More povećana je od 6 do 28  posto, što je prosjeku 15,26  posto.

Za plaće zaposlenika u gradskim vrtićima u proračunu za 2023. planira se 12,7 milijuna eura, što je 4,8 milijuna više eura u odnosu na dosadašnji plan.

Kako navode iz Gradske uprave, u dječjim vrtićima Grada Rijeke su zaposlena 603 radnika, od kojih 405 radnika u Dječjem vrtiću "Rijeka", 97 radnika u Dječjem vrtiću "More" te 101 radnik u Dječjem vrtiću "Sušak."

Odgojitelja je 388, od kojih 69 ima visoku stručnu spremu, 294 višu stručnu spremu, a 19 srednju stručnu spremu, dok u posebnim skupinama radi i šest odgojitelja rehabilitatora. U sve tri ustanove zaposleno je 12 stručnih suradnika. 

Plaće su u prosjeku povećane za 26 posto za odgajatelje sa višom stručnom spremom te za odgajatelje koji imaju visoku stručnu spremu, kumulativno, na već ostvarenih 10 posto povećanja plaća do kraja 2022.

Iz Gradske uprave ističu da su tim povećanjem plaće zaposlenih u dječjim vrtićima kojima je Grad Rijeka osnivač izjednačene s plaćama zaposlenika u osnovnim školama.

Ugovore koji se odnose na prava zaposlenika u Javnoj vatrogasnoj postaji Grada Rijeke potpisali su, osim gradonačelnika Filipovića, predsjednik Sindikata vatrogasaca Rijeke Frane Žudić i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke Hinko Mance.

Ukupna bruto plaća vatrogasaca povećana u prosjeku oko 30 posto

Potpisivanjem kolektivnog ugovora ukupna bruto plaća vatrogasaca je povećana u prosjeku za oko 30 posto, ovisno o skupini kojoj pripadaju 134 zaposlenika.

Za plaće vatrogasaca, bez uračunatih materijalnih prava, iz proračuna za 2022. izdvojeno je 2,9 milijuna eura eura, dok je u proračunu za 2023. planirano gotovo 3,8 milijuna eura.

Pribroji li se potpisano povećanje s lanjskim povećanjem temeljem kolektivnog ugovora sklopljenog u ožujku 2022., riječ je o gotovo milijun eura dodatno osiguranih u gradskom proračunu u dvije godine za plaće vatrogasaca, navode iz Gradske uprave.

Iz Grada Rijeke još ističu da su plaće vatrogasaca sada posve usklađene s Pravilnikom o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova te s materijalnim pravima za državne službenike i namještenike, koji je stupio na snagu u svibnju ove godine te da je, na temelju Pravilnika, Vatrogasno vijeće donijelo Pravilnik o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter