SPLIT

U splitskoj Čistoći svima dodatak od 100 eura bruto (2)

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Zaposlenici splitske Čistoće od idućeg će mjeseca primati stalni dodatak na plaću od 100 eura bruto, dogovoreno je u srijedu u krugu te gradske komunalne tvrtke nakon sedmosatnog štrajka.

Poslije podneva uz trubljenje kamiona i povike radnici Čistoće otišli su na svakodnevne zadatke iako nisu ispunjeni svi njihovi zahtjevi, a vlast u Splitu s gradonačelnikom Ivicom Puljkom ponudila im je kao kompenzaciju stalni oporezivi dodatak.

Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević i prije svitanja bili su s radnicima, a nekoliko puta zajedno sa sindikalcima povlačili su se iza zatvorenih vrata i dogovarali se o modelu koji bi zadovoljio obje strane.

Prvotni zahtjev sindikalaca bio je da se svima plaća poveća šest posto.

"U okviru financijskih mogućnosti koje smo predvidjeli postignut je dogovor s radnicima Čistoće. Dogovorili smo korekciju najnižih koeficijenata za par posto da bi oni koji imaju najmanje plaće ipak imali nešto veće. Drago mi je da su sindikati i radnici prihvatili ovo, grad Split će i dalje biti čist, a odvajanje otpada je sve bolje i bolje, što je dobra vijest za sve nas", rekao je Puljak i dodao kako su odbili zahtjeve za inflatornim dodatkom u kolektivnom ugovoru.

"Najvažnije je da su radnici i članovi sindikata zadovoljni. Prihvatili smo socijalno pravedniji dodatak i tako, umjesto šest posto povećanja na osnovicu plaća, imat ćemo oporezivo 100 eura bruto kao stalni dodatak za sve djelatnike. Prihvatili smo i da se tri najniža koeficijenta podignu, za domaćice i domare u zgradi kao i pometače u krugu tvrtke i na ulicama", rekao je povjerenik Nezavisnog sindikata Main Jadrić.

Gradska vlast i uprava tvrtke, tako je, po njegovim riječima, prihvatila, uz oporezivih 100 eura dodatka, i povećanje plaća za smjenski rad od 10 posto, troškove prehrane u maksimalnom neoporezivom iznosu, prijevoza na posao i s posla, prigodne nagrade i mjesečne novčane nagrade u najvećemu neoporezivom iznosu te tisuću kuna na kraju godine od ušteda u tvrtki ako ih bude i regulaciju otpremnine u skladu sa zakonskim propisima.

"Odustali smo od sistematizacije i tarifnog modela u kolektivnom ugovoru kao i inflatornog dodatka. Pratit ćemo situaciju, uvijek smo spremni na prosvjed jer, ne daj Bože da nas prevare, brzo će proći godina dana do sklapanja novog kolektivnog ugovora", dodao je Jadrić. 

Radnici koji su trebali raditi u jutarnjoj smjeni od 6 do 13 sati propuštene radne zadatke nadoknadit će poslijepodne.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter