ZAGREB

VLADA Imenovan odbor za pregovore o GKU u zdravstvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vlada je u četvrtak donijela odluku o pokretanju pregovora i imenovala pregovarački odbor za sklapanje Granskog kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, koji istječe 25. ožujka, s tim da su prava iz postojećeg ugovora produžena do kraja lipnja.

Vlada je imenovala deveteročlani pregovarački odbor koji će pregovarati  o novom Granskom kolektivnom ugovoru (GKU) s tri sindikata - Hrvatskim strukovnim sindikatom medicinskih sestara i tehničara, Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatskim liječničkim sindikatom, koji je ponovno postao reprezentativan za kolektivno pregovaranje.  

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici Vlade podsjetio je da je postojeći GKU sklopljen 26. ožujka 2018., a valjanost mu je krajem prošle godine produljena do 25. ožujka 2023.

Na čelu vladina pregovaračkog odbora je ministar Beroš, a u odbor su imenovani još Zvonimir Frka-Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade, Tomislav Dulibić, Danica Kramarić i Marija Pećanac iz Ministarstva zdravstva, Zdravko Zrinušić iz Ministarstva financija, Dražen Opalić iz Ministarstva rada, Lucian Vukelić iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Dražen Jurković iz Udruge poslodavaca u zdravstvu.

Predsjednica Glavnog vijeća Hrvatskog strukovnog sindikata sestara i tehničara Anica Prašnjak izjavila je Hini kako očekuju da će već idućeg tjedna sjesti za pregovarački stol.

"Kasni se i inzistirat ćemo da se krene s pregovorima jer vrijeme nam istječe. Nakon 25. ožujka nastupa tromjesečno produženje prava iz postojećeg GKU. Novi se mora dogovoriti do 25. lipnja", rekla je Prašnjak.

Tri reprezentativna sindikata idućih dana trebaju odrediti svoj pregovarački odbor, a zastupljenost u odboru će, kaže Prašnjak, biti proporcionalna broju članova.

U strukovnom sindikatu sestara kažu da imaju oko 11.000 članova, u samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi oko 10.000, a liječničkom sindikatu oko 4000 članova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter