UTJEŠNO, ILI NE?

Hrvatski stručnjaci otkrivaju koja je najveća jačina potresa koji može pogoditi područje na kojem se danas treslo

| Autor: Glas Istre
Epicentar današnjeg potresa bio je u mjestu Stara Baška (CROPIX)

Epicentar današnjeg potresa bio je u mjestu Stara Baška (CROPIX)


Seizmolozi tvrde da rasjedni sustavi u Turskoj i Hrvatskoj nisu povezani, pa zbog toga  pomak na jednom ne može gotovo nikako utjecati na pomake u drugom, piše Jutarnji list.
Ili drugim riječima - potres koji se danas dogodio kod Rijeke, s epicentrom na otoku Krku, nije povezan s potresom u Turskoj. 

Naime, nakon potresa u Turskoj, koji je odnio jako puno ljudskih žrtava, ljudi su vrlo osjetljivi na potrese i prestrašeni. Zato je ovaj jutrošnji potres, koji je dobro protresao Kvarner, ali i Istru, došao u trenutku kada strah od novog podrhtavanja neće samo tako proći.

Dr. Josip Stipčević s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta ističe da se današnji potres dogodio kod Baške na Krku, a žarište mu je bilo plitko, na dubini između 8 i 10 kilometara.

Pojasnio je da su se na području Primorja u prošlosti događali snažni potresi. Jedan od najsnažnijih bio je 12. ožujka 1916. godine kod Novog Vinodolskog, lokalne magnitude 5, 8.

"Procjenjujemo da bi najveća magnituda potresa na tom području mogla biti 6,0 do 6,5", rekao je Stipčević.

Dakle, otprilike kao potres koji je 2020. pogodio Petrinju i okolicu. Taj potres je bio 6,4 stupnja.

Stručnjak je dodao i da su se danas u medijima pojavile informacije da je netko predvidio taj potres u Baški.

"Opet moramo naglasiti da potrese nije moguće predvidjeti. Primjerice, u posljednjih 24 sata na Zemlji se dogodilo više od 15 potresa magnitude usporedive ili veće od današnjeg potresa kod Baške", rekao je Stipčević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini