SURADNJA S PULSKOM PLINAROM

VAŽAN DAN ZA TDR Proizvodnja u Tvornici duhana u Kanfanaru prešla na prirodni plin!

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
   Direktor pulske plinare i Gary Noble prilikom puštanja u rad plinskog postrojenja (M. MIJOŠEK)

Direktor pulske plinare i Gary Noble prilikom puštanja u rad plinskog postrojenja (M. MIJOŠEK)


Tvornica u Kanfanaru već raspolaže s jednim od najmodernijih postrojenja za proizvodnju pare u Hrvatskoj, a nadogradnja energetskog postrojenja tvornice donosi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjuje za gotovo 30 posto, istaknuo je Gary Noble, direktor operacija Adria regije u BAT-u

Nakon dovršetka izgradnje plinovoda od Rovinja do Kanfanara i uspješnog testiranja sustava, Tvornica duhana Rovinj u Kanfanaru od jučer je u potpunosti s lož ulja prešla na novi, ekonomičniji i ekološki prihvatljiviji energent, prirodni plin. Novi veliki iskorak u unaprjeđenju proizvodnje u tvornici koja od 2015. godine posluje u sastavu multinacionalne kompanije British American Tobacco, obilježen je jučer prigodnom svečanošću kojoj su uz domaćine i predstavnike Plinare d.o.o. sudjelovali i gradonačelnici Pule i Rovinja, načelnici Bala i Kanfanara, te predstavnici regionalne samouprave i BAT-a.

Značajan projket

"Danas je poseban i važan dan za Tvornicu duhana Rovinj. Tvornica u Kanfanaru već raspolaže s jednim od najmodernijih postrojenja za proizvodnju pare u Hrvatskoj, a nadogradnja energetskog postrojenja tvornice donosi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjuje za gotovo 30 posto. Radi se o projektu koji nije značajan samo za nas, već i za Plinaru koja je bila ključni faktor u njegovoj realizaciji, ali i za lokalnu zajednicu u okruženju, dakle o projektu koji nosi benefite svima koji su u njega uključeni", istaknuo je Gary Noble, direktor operacija Adria regije u BAT-u. On je nakon svečanog otvorenja plinovoda gostima pokazao proizvodni pogon TDR-a, tvornice čiji proizvodi opskrbljuju čak 27 tržišta, te ima udio izvoza koji iznosi gotovo 80 posto. Osim povećanja energetske učinkovitosti postrojenja tvornice i smanjenja ukupne cijene utrošene energije, izgradnja plinovoda je od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu u smislu povećanja dostupnosti prirodnog plina privatnim i poslovnim subjektima uz trasu plinovoda na području Grada Rovinja i Općine Kanfanar.

"Ovo je jedan izrazito vrijedan projekt za općinu Kanfanar, ali svakako i za budućnost naše industrijske zone. Naime, mi smo s ovom vrijednom investicijom našem području dobili jedan vrlo značajan ekološki prihvatljiv i energetski vrlo održiv energent. Zbog toga će ovo uvjeren sam biti i jedan dodatni poziv i poticaj budućim investitorima da vrijedi doći sa svojim kapacitetima u našu industrijsku zonu i u Kanfanar. I dosadašnja infrastruktura u zoni bila je na izrazito visokoj razini, a ova zajednička investicija Plinare i BAT-a omogućila je da još dodatno podignemo ljestvicu i njezinu atraktivnost ulagačima", kazao je na svečanosti načelnik općine Kanfanar Sandro Jurman.

Suradnjom TDR-a i pulske Plinare realiziran je projekt koji je predviđao izgradnju plinovoda duljine 15,1 kilometar, ali i nadogradnju energetskog postrojenja tvornice. Vrijednost te zajedničke investicije iznosi preko 10 milijuna kuna. Radi se o svojevrsnoj varijanti ESCO modela financiranja projekta, odnosno o modelu koji će osigurati otplatu investicije kroz ostvarene uštede.

"Dogovorili smo se da se investicija pokrije dijelom iz njihove uštede, a drugim dijelom iz naše zarade, te će na taj način odrađeni posao biti u potpunosti isplaćen u naredne tri do tri i pol godine. Nakon tog razdoblja TDR će imati daleko niži trošak za energent nego što ih je ostvarivao do sad prilikom korištenja lož ulja, odnosno imati će prostor da na toj stavci ostvari velike uštede", kazao je jučer direktor pulske Plinare Dean Kocijančić. Osim planiranih ušteda značajno će biti smanjena i emisija ugljičnog dioksida iz postrojenja s obzirom da je ona za tridesetak posto manja kod korištenja prirodnog plina u odnosu na naftu.

"Zajedničkim ulaganjem BAT-a i Plinare, uz veliku pomoć jedinica lokalne i regionalne samouprave, u roku od godine dana od potpisa ugovora realiziran je jedan veliki projekt koji osim BAT-u donosi benefit i lokalnoj zajednici, te značajnom smanjenju emisija štetnih plinova i očuvanju našeg okoliša", kazao je Kocijančić.

Misle ozbiljno

Uz novih 15 kilometara Plinara je do danas Istru premrežila s više od 350 kilometara plinske mreže te značajno doprinijela da taj ekonomski i ekološki prihvatljiviji energent stigne do ogromnog broja domaćinstava, turističkih kapaciteta i velikih gospodarskih subjekata na Poluotoku. U tu mrežu od jučer je uspješno pridodana i tvornica u Kanfanaru kojoj je ovo samo jedna od značajnih investicija koje je British American Tobacco poduzeo od kad je postao vlasnik TDR-a i tvornice u Kanfanaru, i kojima nastavlja raditi na cilju povećavanja njezine konkurentnost na globalnom tržištu duhanskih proizvoda.

Premda su mnogi strahovali da bi kao u mnogim sličnim slučajevima preuzimanje moglo zapečatiti proizvodnju cigareta na ovom području BAT je svojim dugoročnim investicijama i investicijskim planovima pokazao i dokazao da su te bojazni neopravdane i da misli ozbiljno.

Tvornica u Kanfanaru danas zapošljava 442 djelatnika, koji godišnje proizvedu 12 milijardi cigareta, premda tu još ima prostora i za povećanje jer je maksimalni godišnji kapacitet tvornice čak 20 milijardi. Međutim svake četiri godine u TDR-u si zadaju nove ciljeve, a trenutni cilj na koji su svi fokusirani jest da do 2022. godine tvornica u Kanfanaru bude najbolja u Europi i prepoznatljiva po najboljim proizvodima. Ambiciozni cilj, no s obzirom na ozbiljnost s kojom su mu se u ovoj tvornici posvetili, ne treba uopće sumnjati da će ga i ostvariti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter