MADRID

Španjolska planira povećati ulaganja uz pomoć europskog novca - premijer

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolska iduće godine planira povećati državnu potrošnju na investicije za 27 milijardi eura zahvaljujući novcu iz fonda Europske unije za oporavak gospodarstava od posljedica koronakrize, rekao je u srijedu premijer Pedro Sanchez.

U razdoblju od 2021. do 2023. vlada će utrošiti 72 milijarde eura i bit će otvoreno novih 800 tisuća radnih mjesta, izjavio je premijer Sanchez u televizijskom izlaganju planova za gospodarstvo.

"Cilj nije samo vratiti bruto domaći proizvod (BDP) koji nam je pademija oduzela, već i (stvoriti uvjete) da gospodarstvo raste drugačije, robusnije, pravednije i održivije," poručio je premijer.

Španjolska bi iz EU fonda za oporavak od koronakrize trebala do 2026. godine dobiti ukupno 140 milijardi eura, od čega 77 milijardi nepovratnih potpora a ostatak u zajmovima.

U utorak vlada je objavila da u ovoj godini očekuje pad gospodarstva za 11,2 posto, dublji pad no što su ranije očekivali. U idućoj godini očekuju oporavak, po stopi od 7,2 posto.

Ako se u potpunosti isplate predviđena europska sredstva, gospodarstvo bi iduće godine moglo porasti snažnije, za čak 9,8 posto, kažu u ministarstvu gospodarstva.

Socijalistička koalicijska vlada na čelu s premijerom Sanchezom za usvajanje novog proračuna mora dobiti većinsku podršku parlamenta. To će biti izazov budući da je parlament rascjepkan i nije odobrio novi, cjelogodišnji proračun od 2016. godine, procjenjuje Reuters.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter