PARIZ

Francuska najavljuje stroža pravila o stranim preuzimanjima domaćih tvrtki

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuska će postrožiti pravila kako bi spriječila beskrupulozna preuzimanja domaćih tvrtki u vrijeme koronakrize, rekao je u srijedu ministar gospodarstva Bruno Le Maire.

 

Do kraja godine investitori izvan Europske unije morat će za kupnju 10 i više posto udjela u divovskim francuskim kompanijama morati ishoditi odobrenje francuske vlade, rekao je Le Maire.

Trenutno minimalni udio za koji je propisano pribavljanje odobrenja iznosi 25 posto.

Vlada će morati odobriti i ulaganja u sve biotehnološke kompanije, izjavio je ministar za televiziju LCI.

"U ovom kriznom razdoblju neke su kompanije ranjive i neke tehnologije oslabljene, pa bi ih strani konkurenti mogli kupiti po niskoj cijeni", obrazložio je ministar najnoviju odluku. 

Le Maire je nedavno kazao da je Francuska spremna nacionalizirati strateške kompanije koje je pogodila koronakriza. 

Italija i Njemačka već su postrožile kontrolu stranih investicija u razdoblju koronakrize koja izaziva goleme gospodarske štete diljem Europske unije.

Jačanje europskog suvereniteta u gospodarstvu i opskrbi zdravstva tema je o kojoj je predsjednik Emmanuel Macron govorio u više navrata, nakon što se Pariz suočio s nestašicom zaštitnih maski zbog obustavljenog izvoza iz Kine.

Azijski div prvi se našao na udaru koronavirusa.

Ministar je danas također pozvao građane da se vrate na radna mjesta nakon 11. svibnja kada će se postupno početi ublažavati restriktivne mjere karantene.

"Sada smo u drugoj fazi ... povratka aktivnostima: moramo se vratiti na posao", rekao je Le Maire. "Francuski građani u najvećem se mogućem broju moraju vratiti na posao", naglasio je ministar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter