OSIJEK

Osječko-baranjska županija potpisala 62 ugovora s korisnicima potpora u poljoprivredi

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Osječko-baranjska županija u ponedjeljak je potpisala 62 ugovora s korisnicima potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području županije, vrijednih nešto više od 953 tisuće kuna.

Radi se o programima koji su već u fazi realizacije, kazao je zamjenik župana Josip Miletić, koji je nazočio potpisivanju ugovora s 13 korisnika, čije su potpore veće od 18 tisuća kuna.

Dodao je da OBŽ time poljoprivrednike želi potaknuti na kontinuirana ulaganja u proizvodnju hrane i stvaranje dodane vrijednosti putem njihovih OPG-ova. Najavio je također da se, s obzirom kako je natječaj još uvijek otvoren, planira podijeliti nešto više od 3 milijuna kuna potpora.

Istaknuo je da je OBŽ od 2017. godine do danas za oko 1300 korisnika dala više od 17 milijuna kuna potpora.

"Našim poljoprivrednicima dajemo i podršku putem 16 sustava navodnjavanja, jer dugoročnim strategijama želimo da naši poljoprivredni proizvođači budu konkurentni na tržištu i da imaju potporu koju zaslužuju", zaključio je Miletić.

OBŽ je 1. ožujka ove godine objavila 13 javnih poziva za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju, i one su iz programskog okvira usklađene s dijelom uredbi Europske komisije o potporama male vrijednosti i u poljoprivrednom i nepoljoprivrednom sektoru, pojasnila je Silva Wendlinga, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, dodajući kako su ovoga puta imali 62 zahtjeva koja su pozitivno ocijenjena, dok je ukupan iznos potpore preko 953 tisuće kuna.

Prema njezinim riječima, većina potpora je u sektoru stočarstva, a sve se više potpore koriste i za preradu.

"Vidljivo je da naši poljoprivrednici svoju poljoprivrednu proizvodnju usmjeravaju prema preradi odnosno odnosno stvaranju proizvoda s dodanom vrijednošću, naglašava Wendling. Tvrdi da se u ovim programima potpore svim mladim poljoprivrednicima intenzitet potpore povećava kao i onima koji su u sustavu ekološke proizvodnje.

U stočarstvu potpore su usmjerene prema kupovini uzgojnih goveda, zadržavanju junica u proizvodnji, proizvodnji mlijeka  a nova potpora je za klanje stoke u registriranim objektima. "Vidljivo je da ove godine imamo veći broj korisnika za tu potporu. Želja nam je da se većina stoke uzgojene na području OBŽ kolje ili kod nas ili u susjednim županijama ali u registriranim objektima", poručuje Wendling.

Napominje da su javni pozivi otvoreni do utroška financijskih sredstava te poziva sve poljoprivednike s područja OBŽ koji su imali ulaganje od 15. studenog prošle godine do trenutka podnošenja zahtjeva da se jave, i ako ispunjavaju uvjete, potpora će im biti odobrena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter