ZAGREB

Osječki agronomi podupiru novi zakon o sjemenu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Društvo agronoma Osijek (DAO) podupire donošenje novog Zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, izvijestili su u srijedu iz DAO-a napominjući kako će on donijeti niz poboljšanja za poljoprivredne proizvođače, sektoru oplemenjivanja i sjemenskoj proizvodnji.

"Trenutno važeći Zakon o sjemenu datira iz 2005. godine, te ga je potrebno izmijeniti, a predloženi način zadovoljavajuće je osmišljen te ima punu podršku struke", ističe se u priopćenju Društva agronoma Osijek.

Jučer su potporu zakonu dali i Hrvatsko agronomsko društvo (HAD) i Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) ističući važnost kvalitetnog sjemena za poljoprivrednu proizvodnju.

Društvo agronoma Osijek ističu kako je u prijedlogu novog zakona vidljivo da se malim proizvođačima ne nameću nova ograničenja, nego omogućuje proširenje njihove djelatnosti na legalnu komercijalizaciju autohtonih i tradicijskih sorti.

Napominju i kako prema prijedlogu zakona, mali proizvođači, ekološki proizvođači, hobisti, vrtlari i "kumice s placa" neće imati nikakvih novih nameta i ograničenja u smislu proizvodnje vlastitog sjemena za vlastite potrebe.

"U prijedlogu zakona nismo uočili nedorečenosti ili zabrane po pitanju proizvodnje vlastitog sjemena na vlastitom gospodarstvu za autohtone i tradicijske sorte. Stoga tumačenja u kojima se spominje zabrana upotrebe autohtonog sjemena starih sorti i njihovih proizvoda smatramo neispravnim", navode iz DAO.

Iz DAO-a također očekuju da će novi zakon omogućiti poljoprivrednim proizvođačima dostupnost kvalitetnog sjemena i sadnog materijala kao temelja za uspješnu proizvodnju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter