(Hina/EPA)
Ministarstvo turizma u srijedu je najavilo da u petak, 23. travnja, počinje organizirano cijepljenje turističkih djelatnika, i to u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odnosno Dubrovniku, a nakon toga, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, i u svim ostalim hrvatskim turističkim destinacijama.
U kontekstu početka akcije, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u priopćenju ističe kako će cijepljenje turističkih djelatnika u Hrvatskoj smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama te dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju.
"S obzirom na izrazitu važnost i prepoznatljivost Dubrovnika kao turističke destinacije želimo s cijepljenjem započeti baš u Dubrovniku, kako bismo dodatno poslali poruku našim gostima o sigurnosti ove, ali i svih drugih turističkih destinacija u Hrvatskoj", naglasila je Brnjac, koja će u povodu početka cijepljenja turističkih djelatnika posjetiti Dubrovnik.
Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić iznimno je zadovoljan što će organizirano cijepljenje turističkih djelatnika početi u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
"Dubrovnik spremno dočekuje sve naše goste i zahvaljujem svim turističkim djelatnicima koji su pristupili organiziranom cijepljenju kako bismo što otporniji dočekali glavni dio sezone", izjavio je Dobroslavić.
Hrvatska je od početka travnja otvorena i za turiste izvan Europske unije, uz vrlo jasna i transparentna pravila oko ulaska u zemlju, podsjećaju iz Ministarstva turizma.
Inače, Ministarstvo je na svojim mrežnim stranicama objavilo Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma (https://mint.gov.hr/vijesti/aktualno-upute-za-cijepljenje-djelatnika-u-sektoru-turizma/22399 ).
Prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihovog radnog mjesta.
U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu socijalnu distancu u zatvorenim prostorima, ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta. U drugoj prioritetnoj skupini su zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.